Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ πρότεινε την Τρίτη (19/11) μια πρωτοβουλία σαν το «Πρόγραμμα Μανχάταν» (Manhattan Project) για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που ενδεχομένως θα ξεπεράσουν την ανθρώπινη. Το «Πρόγραμμα Μανχάταν» ήταν μια μεγάλης κλίμακας συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή των πρώτων ατομικών βομβών.
Στην ετήσια έκθεσή της, η δικομματική Επιτροπή Ανασκόπησης Οικονομικής και Ασφάλειας για την Κίνα (USCC), τονίζει ότι οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι βασικές για την προώθηση της γενικής τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές. Η επιτροπή συστήθηκε το 2000 και παρέχει ετήσιες συστάσεις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Γνωστή για τις επιθετικές προτάσεις πολιτικής της, η επιτροπή στοχεύει να καθοδηγήσει τους νομοθέτες σε θέματα οικονομικού και στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα.
«Έχουμε δει ότι ιστορικά, οι χώρες που εκμεταλλεύονται πρώτες τις περιόδους ταχείας τεχνολογικής αλλαγής μπορούν συχνά να προκαλέσουν αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων», δήλωσε στο Reuters ο Τζέικομπ Χέλμπεργκ, μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου και ανώτερος σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Palantir.
«Η Κίνα τρέχει προς την γενική τεχνητή νοημοσύνη. Είναι σημαντικό να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.
Ο επίτροπος σημείωσε πως οι ενεργειακές υποδομές αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσθεσε επίσης, ότι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, η OpenAI, η οποία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα προτεινόμενο σχέδιο για την αμερικανική στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης, ζήτησε επίσης περισσότερη κρατική χρηματοδότηση για την εν λόγω τεχνολογία.