Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέχει έξι από τα οχτώ φράγματα στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.
Το ISIS χρησιμοποιεί συστηματικά το νερό ως όπλο ισχυρίζεται ο Τομπίας φον Λοσόφ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο στη Deutsche Welle. Όπως επισημαίνει, «χρησιμοποιεί το ως όπλονερό μην παρέχοντας νερό και αφήνοντας ολόκληρες περιοχές να ξεραθούν και χωριά και πόλεις να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Σε άλλες περιπτώσεις έχει επιτρέψει να πλημμυρίσουν περιοχές για να διώξει τον πληθυσμό», αναφέρει ο γερμανός επιστήμονας.
H χρήση του νερού ως όπλου δεν είναι νέα μέθοδος. Στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο το Βέλγιο άνοιξε τα φράγματα και επέτρεψε να πλημμυρίσει η περιοχή του Ίζερ. Το μέτρο είχε επιτυχία διότι αναχαiτίστηκαν έτσι τα γερμανικά στρατεύματα. Το 1938 στον σινοϊαπωνικό πόλεμο ο Κινέζος ηγέτης ανατίναξε τα φράγματα στον Κίτρινο Ποταμό στην επαρχία Χενάν με στόχο να πλήξει τον ιαπωνικό στρατό. Το αποτέλεσμα ήταν όμως ότι πνίγηκαν 800.000 άμαχοι.
Και σήμερα στη Συρία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη χρησιμοποιούν το νερό σαν όπλο. Κανείς όμως δεν το κάνει συχνότερα από το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζει ο Τομπίας φον Λοσόφ.
Όπως διευκρινίζει, «χρησιμοποιεί συστηματικά το νερό σαν όπλο. Και το χρησιμοποιεί σε όλες του τις μορφές. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο μαζικής καταστροφής όταν, για παράδειγμα, ανατινάζει ένα φράγμα. Τότε προκαλείται μια πλημμύρα, που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της. Στην περίπτωση αυτή απειλούνται ολόκληρες πόλεις, κοινότητες και χωριά».
Το Ισλαμικό Κράτος σκόπευε να δηλητηριάσει το νερό στην Πρίστινα
Το ISIS κατέκτησε τον Μάιο του 2015 το φράγμα στον Ευφράτη ποταμό, που βρίσκεται στην πόλη Ραμάντι. Στη συνεχεία περιόρισε στο μισό την τροφοδοσία με νερό σε πέντε επαρχίες. Επίσης στην πόλη Φαλούτζα του Ιράκ χρησιμοποίησε το 2014 το νερό τόσο για επιθετικούς όσο και για αμυντικούς σκοπούς. Το χρησιμοποίησε σαν όπλο για να αναγκάσει τον ιρακινό στρατό να τραπεί σε φυγή, ενώ οι πλημμύρες που προκάλεσε ανάγκασαν 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Για τον λόγο αυτό προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία όταν το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014 κατέλαβε το φράγμα στον ποταμό τίγρη στη Μοσούλη. Από εκεί εξαρτάται η μισή ηλεκτροδότηση του Ιράκ καθώς και η υδροδότηση των κουρδικών περιοχών. Μετά από μαζικούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς οι Κούρδοι Πεσμεργκά κατάφεραν να επανακτήσουν το φράγμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε προκληθεί τεράστια καταστροφή και τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι θα είχαν παρασυρθεί στον θάνατο εάν το Ισλαμικό Κράτος είχε ανοίξει το φράγμα και είχαν προκληθεί τεράστια κύματα.
Τέλος, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος δεν διστάζει να δηλητηριάζει το νερό, όπως είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2014 χρησιμοποιώντας πετρέλαιο σε πόσιμο νερό από τον ποταμό Τίγρη. Την πρακτική αυτή ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους και στην Πρίστινα τον Ιούλιο του 2015, ωστόσο την τελευταία στιγμή τους απέτρεψαν.