Τέλος στην ομηρία των δυο δημοσιογράφων ολλανδικού δικτύου που αιχμαλωτίστηκαν από τον ELN.
Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην απελευθέρωση δύο ολλανδών δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν απαχθεί τη Δευτέρα.
«Ανακοινώνουμε ότι οι δύο ξένοι οι οποίοι είχαν απαχθεί από τον ELN στο Κατατούμπο (σ.σ. βορειοανατολική Κολομβία) απελευθερώθηκαν σώοι και αβλαβείς», γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η οργάνωση, η οποία διεξάγει το τρέχον διάστημα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Η συνέχιση των απαγωγών από τον ELN, παρά τις συνομιλίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα για τις αρχές, που έχουν απαιτήσει επανειλημμένα από τον ELN να σταματήσει την πρακτική αυτή.
Η αστυνομία της Κολομβίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πρωί εκείνης της ημέρας απήχθησαν ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Ντερκ Γιοχάνες Μπολτ, 62 ετών, και ο εικονολήπτης και παραγωγός Εουχένιο Έρνεστ Μαρί Φολέντερ, 58 ετών, κοντά στην κοινότητα Ελ Τάρα, στην περιφέρεια Νόρτε δε Σαντανδέρ (βορειοανατολικά).
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ουίλιαμ Βιγιαμισάρ, διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις που έκανε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι μια «ανθρωπιστική αποστολή» θα αναλάμβανε να διευκολύνει τη μεταφορά των ολλανδών δημοσιογράφων να μεταφερθούν σε μια τοποθεσία στην περιφέρεια του Κατατούμπο.
Οι δύο ολλανδοί εργάζονται για την εκπομπή Spoorloos, ένα πρόγραμμα του δικτύου Kro-Ncrv που παρουσιάζει συχνά ο ίδιος ο Ντερκ Μπολτ, το οποίο βοηθά Ολλανδούς να βρίσκουν τους βιολογικούς τους γονείς σε όλο τον κόσμο.
Στην περιοχή όπου έγινε η απαγωγή των δημοσιογράφων δρουν, σύμφωνα με την αστυνομία, τόσο ο ELN όσο και η ένοπλη οργάνωση Los Pelusos, που προέρχεται από τον Στρατό Λαϊκής Απελευθέρωσης (EPL), άλλο ένα αντάρτικο που έχει σταματήσει τη δράση του.
Στην ίδια περιοχή, την Ελ Τάρα, ο ELN είχε απαγάγει τον Μάιο του 2016 την ισπανοκολομβιανή δημοσιογράφο Σαλούδ Ερνάντες και δύο ρεπόρτερς του τηλεοπτικού δικτύου RCN, πριν τους παραδώσει έπειτα από τέσσερις ημέρες σε μια ανθρωπιστική επιτροπή.
Ο ELN άρχισε τον Φεβρουάριο στο Κίτο του Ισημερινού διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης, μετά την ανάλογη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).