Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Στον «πάγο» ο Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων - Γρίφος η φορολογία ακινήτων για το 2017



Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων, ο αποκαλούμενος και φόρος «φάντασμα». Μπήκε, βγήκε, ξαναμπήκε, διορθώθηκε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, «πάγωσε» για δύο χρόνια και λίγο πριν εισβάλει στις ζωές μας, ξαναμπήκε στο «ψυγείο» χωρίς να είναι σαφές πότε και αν θα ξαναβγεί.

Μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι τεχνικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από 1/1/2017 ο Φόρος Υπεραξίας, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2013, τροποποιήθηκε το 2014 και τελικά «πάγωσε» ως τις 31/12/2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς κρίθηκε έστω την τελευταία στιγμή ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στην μισοπεθαμένη κτηματαγορά.
 
Αφήνοντας στην άκρη το ότι και σήμερα οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων είναι στο ίδιο οικτρό σημείο, η εφαρμογή αυτού του εξαιρετικά πολύπλοκου φόρου είναι αδύνατη, καθώς η Φορολογία Κεφαλαίου παραμένει στο… Μεσαίωνα, υπό την έννοια ότι ακόμα και για απλές μεταβιβάσεις ακινήτων, ο φόρος δεν υπολογίζεται μηχανογραφικά αλλά πρακτικά με το… χέρι.

Με αυτό το δεδομένο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν δεν τεθεί σε λειτουργία το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων (η περιβόητη εξομοίωση πραγματικών- αντικειμενικών αξιών), ο Φόρος Υπεραξίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής μεταβίβασης του ακινήτου, επί της οποίας εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 15%, αφού συνυπολογιστούν συντελεστές απομείωσης με βάση τα έτη διακράτησης του ακινήτου.  
 
Ο φόρος «φάντασμα» επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί τέσσερις φορές ως τώρα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες, αλλά και από τους συμβολαιογράφους και από τους επαγγελματίες του κλάδου. Εάν ανατρέξει, δε, κανείς στις εφαρμοστικές εγκυκλίους του 2014, θα χρειαστεί παυσίπονα και ηρεμιστικά προκειμένου να συνέλθει από το σοκ της απίστευτης και δαιδαλώδους διαδικασίας υπολογισμού του φόρου, καθώς και των αναρίθμητων ειδικών περιπτώσεων.
 
Κι αν για το Φόρο Υπεραξίας είναι ζήτημα χρόνου η ψήφιση διάταξης για το νέο «πάγωμα» του- εκτός αν το Κουαρτέτο έχει διαφορετική άποψη- το σήριαλ του φόρου κατοχής ακινήτων για το 2017 όπως φαίνεται θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια. Όπως έχει αποκαλύψει το iefimerida, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Επιτροπής για το νέο σύστημα υπολογισμού αξιών των ακινήτων διαφάνηκε η αδυναμία συνεννόησης ακόμα και για τα βασικά, όπως τα κριτήρια με τα οποία μια τιμή θα χαρακτηρίζεται ως εμπορική/πραγματική άρα θα αποτελεί και τη βάση υπολογισμού του φόρου κατοχής.

Διακαής πόθος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει να αλλάξει η δομή του ΕΝΦΙΑ και να αντικατασταθεί από ένα φόρο επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, όπως δηλαδή ο ΦΑΠ, μεταφέροντας τα βάρη στα υψηλότερα κλιμάκια. Ωστόσο, επειδή το εγχείρημα εγκυμονεί κινδύνους εισπρακτικής αστοχίας- κάτι που επισημαίνουν οι δανειστές κάθε φορά που γίνεται λόγος για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ- το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, με την… αβάντα της επιβολής συμπληρωματικού φόρου (ήδη επιβάλλεται κύριος φόρος) στα αγροτεμάχια. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι δανειστές.

Πηγή κειμένου: 

iefimerida