Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

«Αυγή»: Κρυφή offshore και δάνειο 1,5 εκατ. με εγγύηση ΣΥΡΙΖΑ



Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινδυνεύει να εξελιχθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης μετά την αποκαλυπτική κατάθεση ενώπιον της του γενικού διευθυντή της Αυγής.

Ο επικεφαλής του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στούμπος εξέθεσε βαρύτατα τους εμπνευστές  της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε υποτίθεται για να συντρίψει το τρίπτυχο της διαπλοκής -ΜΜΕ, έντυπα, πολιτική εξουσία-, καθώς ομολόγησε ότι στην περίπτωση της Αυγής όχι μόνον συμπίπτουν, αλλά επιπλέον στο μετοχολόγιο της θυγατρικής εταιρίας του κυβερνώντος κόμματος συνυπάρχει ως μέτοχος offshore εταιρία που αρνούνται να αποκαλύψουν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτή.

Η κατάθεση Στούμπου άφησε πίσω της προς περαιτέρω έρευνα πέντε βασικά ζητήματα που καταδεικνύουν κραυγαλέες σχέσεις διαπλοκής. Πιο συγκεκριμένα ήρθαν στο φως τα εξής:

Πρώτον: Ο υψηλότατος δανεισμός της Αυγής από την Εθνική Τράπεζα, η οποία το 2009 της χορήγησε δάνειο 1,5 εκατομμύριο με εγγύηση την… ιστορικότητα της εφημερίδας και την πενιχρή της κυκλοφορία που το, αλλά και τώρα, δεν ξεπερνούσε τα 1.500 φύλλα ημερησίως. 

Δεύτερον: Για τη δανειοδότηση ελήφθη υπόψιν επιστολή (letter of comfort) του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας (Α.Ε.) που εκδίδει την εφημερίδα.

Τρίτον: Η εφημερίδα χρηματοδοτείται από τα κομματικά ταμεία του νυν κυβερνώντος κόμματος, κάτι που είναι προς έρευνα αν δικαιολογείται με βάση τα ισχύοντα για την κρατική χρηματοδότηση.

Τέταρτον: Η παρουσία offshore ως μετόχου σε κομματική  εταιρία καταστρατηγεί τη νομοθεσία που απαγορεύει τις σχέσεις πολιτικών με εξωχώριες εταιρίες   

Πέμπτον: Τα διαφημιστικά έσοδα της Αυγής εκτινάχθηκαν, με καταχωρήσεις από τράπεζες και ΔΕΚΟ, μετά τον Ιανουάριο του 2015 και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Σε κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν συμπίπτουν όλα μαζί τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τις διαπλεκόμενες σχέσεις», τονίζουν στελέχη της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να απαλύνουν τις ισχυρές εντυπώσεις που δημιούργησε η πολυσήμαντη ομολογία Στούμπου.      

Αναλυτικά, οι ερωτήσεις των μελών και κυρίως οι απαντήσεις του κ. Στούμπου έχουν ως εξής:
 
Ο κ. Στούμπος είπε ότι η Αυγή πραγματοποίησε  το 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά από ανοικτή πρόσκληση και πρόσθεσε «μια κυπριακή εταιρεία συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τις προϋποθέσεις που θέσαμε. Σε εκείνη την διαδικασία συγκεντρώσαμε περίπου 1 εκατ. ευρώ και αυτή η εταιρία έδωσε 100 χιλ. Η συμμετοχή της είναι στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου».

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «Εμείς και με διαφωνίες πριν από 3 χρόνια πήραμε μια σκληρή απόφαση ως εργαζόμενοι και αποφασίσαμε περικοπή στο μισθολόγιο κατά 15%. Εγινε σε αντιστροφή δογματικών απόψεων αλλά ήταν προς όφελος για να παραμείνει ανοιχτή η εφημερίδα και γι αυτό παλεύουμε και σήμερα».
Υποστήριξε επίσης ότι «Το μόνο δάνειο που υφίσταται και είναι σε διαρκή εξυπηρέτηση - λήφθηκε την άνοιξη του  2009 επι Καραμανλή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε μεγάλο δάνειο και απευθυνθήκαμε στην Εθνική Τράπεζα.  Το αρχικό δάνειο ήταν 1,2 εκατ. ευρώ που έγινε 1,5 εκατ. ευρώ αλλα σήμερα το κεφάλαιο είναι στα 930 χιλ. ευρώ. Εξυπηρετείται σήμερα κανονικά».

«Δεν λέω το όνομα για να μη γίνει θόρυβος»

 

Καίριες και καθοριστικές ήταν οι ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου στον μάρτυρα, με πλέον καθοριστική αυτή στην οποία πίεσε τον τον κ. Στούμπο να αποκαλύψει το όνομα του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρεία. Η απάντηση του εκπροσώπου της «Αυγής» στον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν ότι «δεν λέω το όνομα για να μην γίνει θόρυβος».

Τα κυριότερα σημεία του διαλόγου έχουν ως εξής: 
Αν. Λοβέρδος: Ζητήσατε πολιτικές παρεμβάσεις για το δάνειο;
Στούμπος: Ζητήσαμε την στήριξη του αιτήματός μας από την τότε ηγεσία του Συνασπισμού εξηγώντας ποιες είναι οι δυνατότητές μας. Η τράπεζα ζήτησε μια διασφάλιση από τον βασικό μέτοχο που ήταν το κόμμα.

Λοβέρδος: Ποιες εξασφαλίσεις παρείχατε;
Στούμπος: Δέσμευση εσόδων από την πανελλαδική κυκλοφορία

Λοβέρδος: Όμως αν εσείς με 1500 φύλλα παίρνεται δάνειο 1 εκατ. τι πρέπει να πάρει κάποιος που πουλά 30.000 φύλλα; Τέλος πάντων. Για την εταιρεία σας υπάρχουν εκθέσεις ορκωτών λογιστών; Σας προβληματίζουν;
Στούμπος: Τα 2 τελευταία χρόνια οι εκθέσεις προκαλούν προβληματισμό. Σχεδιάζουμε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ανοικτή πρόσκληση. Το μισθολόγιο της Αυγής είναι το 75% των δαπανών της.

Λοβέρδος: Ρωτούν ορισμένοι για την offshore
Στούμπος: Είναι λάθος να μιλάμε για offshore για μια κυπριακή καταπιστευματική εταιρεία που από όσο ξέρω λειτουργεί 15 χρόνια. Επιχειρείται  επικοινωνιακή χρήση. Αποπροσανατολίζεται η συζήτηση.

Λοβέρδος : Την μια μας επικαλείστε το νόμο, την άλλη την διαφάνεια και τώρα ότι δεν θέλετε να μας πείτε το όνομα του προσώπου πίσω από την offshore
Στούμπος: Δεν είναι αντικείμενο της επιτροπής σας 

Το στέλεχος της «Αυγής» είπε ότι η εφημερίδα δέχθηκε οικονομικό πλήγμα από την απαγόρευση της δημοσίευσης των ισολογισμών χάνοντας περίπου 600 χιλ ευρώ ετήσια έσοδα γι αυτό και «σιγά - σιγά ανεβάσαμε την διαφήμιση χτυπώντας απευθείας την πόρτα τραπεζών αλλά και μικρών επιχειρήσεων. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Εμείς δεν πάμε για ίδιον όφελος. Στην πραγματικότητα ανέβηκε η διαφήμιση. Παλιά τα έσοδα  ήταν της τάξης 250 χιλ. ευρώ τελευταία ανέβηκε σε 600- 700 χιλ ευρώ και το 2015 ήταν στο 1 εκατ. ευρώ».

Ακολουθεί η στιχομυθία με τον κ. Μαυρωτά από το «Ποτάμι»: 

ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Η ερώτηση είναι απλή. Εσείς πιστεύετε ότι σ’ αυτήν την άνοδο επηρέασε η Κυβέρνηση ή η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ τα κριτήρια των τραπεζών στο να δώσουν την αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης; Με άλλα λόγια, δηλαδή θέλησαν οι τράπεζες να κάνουν τον «καλό» στην Κυβέρνηση και έδωσαν, ουσιαστικά στο επίσημο έντυπο της Κυβέρνησης, τόσο μεγάλη αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Εγώ δεν θέλω να απαντήσω, λες και δεν ζω σε μια πραγματικότητα ή δεν ζω μια πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι εκτός του να προσπαθούμε εμείς να αποκτήσουμε διαφήμιση, κάποιοι άλλοι αξιολογούσαν καταστάσεις και χρονικές συγκυρίες. Δεν έγινε με το πάτημα ενός κουμπιού ή ενός τηλεφωνήματος, για να συνεννοηθούμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Όχι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Έτσι απλώς ελήφθη το δάνειο από την Εθνική, επί ποιας κυβερνήσεως, με ποια προσπάθεια, με το μικρό τότε Συνασπισμό. Σε τελευταία ανάλυση, αν το δει κανείς μόνο νομικίστικα ή θεσμικά, μπορεί να πει ότι με το 3% τότε, τι εγγυόταν ο Συνασπισμός και με την τότε επιχορήγηση; Για να απαντήσω, όμως και παρακάτω, η προσπάθειά μας είναι πρωτογενής και συγκεκριμένη και στηρίχθηκε σε ειδικές εκδοτικές δραστηριότητες –μπορώ να σας δείξω μετά, αν θέλετε- όπως πρόσφατα, εδώ και δυο χρόνια, βγάζουμε ένα ένθετο κάθε Σάββατο που γίνεται με αφιλοκερδή προσφορά των νέων καλλιτεχνών. Είναι η «Κόκκινη Καρφίτσα» και είναι για τη μουσική. Παρουσιάζουμε νέους παραγωγούς. Και αυτό έλλειμμα μάς προσθέτει, αλλά βοήθησε την ταυτότητα, την προσπάθεια της εφημερίδας…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Μια τράπεζα θα την ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Αυτό την ενδιέφερε και πράγματι έδωσε διαφημίσεις και γι’ αυτόν το λόγο. Γι’ αυτό και βλέπετε μια σειρά τέτοιων αυξήσεων. Το παρουσιάζαμε έχοντάς το κάνει, προτού πάρουμε τη διαφήμιση. Επί δυο χρόνια έχουμε βγάλει περίπου είκοσι πέντε cd. Δεύτερο παράδειγμα, σε αυτές τις διαδικασίες, με τα ένθετα που κάναμε και τις εκδόσεις βιβλίων. Μπορούμε να τα παρουσιάσουμε. Εκδόσεις βιβλίων γνωστών ιστορικών…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Τέτοια έχει κάνει και η Εφημερίδα των Συντακτών και πουλάει και περισσότερα φύλλα –έχει εξαπλάσια περίπου κυκλοφορία- αλλά δεν έφτασε στις 490.000 διαφημιστική δαπάνη από τις τράπεζες. Έφτασε μόνο τις 300.000.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Και μόνο τη διαφημιστική καταγραφή που έχει η κάθε εφημερίδα…Ούτε το σχολίασα ποτέ έτσι. Το σχολίασα με τη λογική του ανταγωνισμού, γιατί σας είπα πριν, αν το δει κανείς, και στο σύνολο της διαφημιστικής αγοράς που είναι γύρω στα τριάντα πέντε. Κατά τη γνώμη μου βέβαια –αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικής σας Επιτροπής- υπάρχουν κι άλλοι άδηλοι πόροι διαφήμισης στα Μέσα.

Ακολούθησε το εξής tweet:

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας και Νότης Μηταράκης έθεσαν το ζήτημα της δανειοδότησης της Αυγής αλλά και της εμπλοκής – κατά παράβαση της νομοθεσίας  του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Τζαβάρας: Πόση κυκλοφορία έχετε;
Δ. Στουμπος: Σήμερα 1.500-1.600 φύλλα

Τζαβάρας: Το δάνειο πόσο ήταν;
Στούμπος: 1,2 εκατ. και μετά 1,5 εκατ. ευρώ

Τζαβάρας: Από τα εισηγητικά σημειώματα προκύπτει ότι η πρόταση που γινόταν για την δανειοδότηση ήταν αρνητική. Ο υπάλληλος της τράπεζας έλεγε ότι η Αυγή έχει αρνητικό πιστωτικό παρελθόν. Το 1993 είχατε κάνει στάση πληρωμών και επανήλθατε το 1996 με διαγραφή κάποιων ποσών. Όταν είναι δεδομένο το αρνητικό πιστωτικό παρελθόν και με δεδομένο ότι οι πωλήσεις δεν ξεπέρναγαν τα 1.600 φύλλα σε τι στηρίχθηκε η τράπεζα για να σας δανείσει;
Δ. Στούμπος: Δόθηκε και μια επιστολή τότε από τον επικεφαλής του τότε Συνασπισμού  ότι  ως ισχυρός μέτοχος εγγυάται για το δάνειο.

Τζαβάρας: Το περιεχόμενο της επιστολής το έχετε διαβάσει;
Στουμπος: Οτι εγγυάται λέει

Τζαβάρας:  Αυτό λέγεται letter of comfort. Δηλαδή «δήλωση πατρωνίας». Σημαίνει δηλαδή δήλωση που κάνει η Μητρική εταιρεία προς το  πιστωτικό ίδρυμα για να επηρεάσει την βούλησή του ώστε να χορηγήσει δάνειο στην θυγατρική του. Δεν είναι εγγύηση. Δεν είναι εγγυητική η σχέση. Εχει δώσει δήλωση πατρωνίας που όπως προκύπτει επηρέασε την απόφαση της τράπεζας για να σας δώσει δάνειο. Αν δεν υπήρχε αυτός ο επηρεασμός δεν υπήρχε δυνατότητα να πάρει η Αυγή δάνειο. Ήταν καθοριστικής σημασίας το γράμμα που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρετε το δάνειο;
Στούμπος: Γνωρίζω ότι έγιναν συναντήσεις με διοίκηση τράπεζας και δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Υπήρξαν συνδυαστικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι η εταιρία ποια εγγύηση δίνουν οι πωλήσεις και ποια δέσμευση δίνει η εταιρία για αποπληρωμή δανείου. Είστε έμπειρος πολιτικός και αυτά είναι γνωστά. Οι διοικήσεις της ΕτΕ αξιολογούν συνδυαστικά τα δεδομένα . Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματία που θέλει να βγάλει τα κεφάλαιά του στην Ελβετία.

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι δεδομένο και προκύπτει από τα  έγγραφα ότι αν δεν υπήρχε η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρνε η Αυγή το δάνειο. Αυτό προκύπτει απο το αρνητικό πιστωτικό παρελθόν σας. Τα περιουσιακά σας στοιχεία ποια είναι;
Στούμπος: Εγώ είπα τις εγγυήσεις: πωλήσεις και άυλα στοιχεία  που είναι η παρουσία της

Τζαβάρας: Αυτή η ανώνυμη εταιρεία έχει διαχρονικά αρνητική θέση. Εχει αρνητική σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ξένα κεφάλαια. Οι ορκωτοί ελεγκτές πρότειναν την λύση της εταιρείας από την στιγμή που τα αρνητικά κεφάλαια ξεπερνούν  το 70%. Το ίδιο και με την ρευστότητα που είναι αρνητική. Αρα είναι αδύνατο να πάρει αυτή η εταιρεία δάνειο αν δεν την στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τριγωνικό μοντέλο που λέγετε: κόμμα – ΜΜΕ και τράπεζα, για το δάνειο καθοριστική ήταν η δήλωση ΣΥΡΙΖΑ
Στούμπας: Κατά την δική σας εκτίμηση. Να απευθυνθείτε στην τότε διοίκηση της τράπεζας.
Το 1993 ήταν προσωπική επιχείρηση. Για το 2009 και μετά είναι προφανές ότι εμείς δεν πήγαμε να κρύψουμε κάτι. Δεν είμαστε μια εφημερίδα ουρανοκατέβατη ή ενός επιχειρηματία αλλά θέλαμε να δείξουμε ότι χρειάζεται να συνεχίσει αυτή η επιχείρηση.

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή η δήλωση δεν είναι εγγύηση αλλά δήλωση ότι συμβαλλόμενοι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την τράπεζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταβάλει τις δόσεις αλλά ενισχύει οικονομικά την επιχείρηση. Εχει στηρίξει οικονομικά ο ΣΥΡΙΖΑ την επιχείρηση;
Στούμπος: Βεβαίως. Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχει σημαντικά. Επιχειρούσαμε να υπάρχει αναλογία στις μετοχές: 12,5% στον Συνασπισμό,  12,5% στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο πολυδιασπορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια που πρέπει να ξεπερνά τα 800 χιλ ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε το ποσοστό του στην εφημερίδα κατά 40%

ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί το κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος και αυτά τα χρήματα μπορεί να τα δαπανά για συγκεκριμένο σκοπό. Λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες ή ιδρύματα μελετών. Η χρηματοδότηση προς την Αυγή δεν προβλέπεται και παραβιάζει την νομοθεσία. Τίθεται θέμα. Τα χρήματα που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένο σκοπό τα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί μια ανώνυμη εταιρεία. Εσείς τι λέτε; Είναι νόμιμο
Στούμπας: Το βλέπω αποδεκτό και νόμιμο. Δεν έγινε για να παραβιάσει την λειτουργία μιας εταιρίας αλλά για στήριξη της έκδοσης μιας ιστορικής εφημερίδας.

Τζαβάρας: Είπατε ότι αναλαμβάνετε ένα φόρτο διαφήμισης που έχει αυξηθεί. Κάνατε συμφωνία και με κρατικούς φορείς. Ποιοι είναι οι πελάτες σας;
Στούμπος: Μέχρι τώρα είναι ελάχιστες οι καταχωρήσεις. Διαχρονικά υπάρχουν. Είχαμε στην την Alpha bank το μισθολόγιό μας και δεν είχαμε διαφήμιση. Πριν από 4 χρόνια είπαμε στην τράπεζα πως ή θα μας δώσει διαφήμιση ή θα πάμε σε άλλη τράπεζα και μας έδωσε διαφήμιση.

Τζαβάρας: Από την στιγμή που απευθύνεται η εταιρεία και σε παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών σε κρατικούς φορείς είναι πρόβλημα να είναι στο μετοχολόγιο της 2 υπουργοί, οι κ.κ. Σκουρλέτης και Φίλης. Επίσης, υπάρχει νόμος από το 2005 για ονομαστικοποίηση των μετοχών. Αυτή η offshore εταιρεία με την επωνυμία Ατλας έχει το 2,93% δηλαδή άνω του 1% και δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο φυσικό πρόσωπο ανήκει. Στην Κύπρο και Παναμα δεν την βρήκαμε πουθενά. Είτε είναι μαϊμού ή το φυσικό πρόσωπο έχει χαρακτηριστικά που δεν μπορείτε να αποκαλύψετε. Σας καλώ να μα το πείτε.
ΣΤΟΥΜΠΟΣ:  Αυγή δεν είναι όργανο ενός κόμματος. Δεν είναι κομματικό όργανο. Δεν πατά κάποιος ένα κουμπί και βγαίνει ένα πρωτοσέλιδο Ο νόμος που αναφέρεστε αναφέρετε για εκδοτικές επιχειρήσεις που παράλληλα συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις – εκτός αν μου πείτε ότι παίρνοντας διαφήμιση 4.000 χιλιάδες από την ΕτΕ έχουμε και σύμβαση. Η νομολογία λέει άλλο. Ο ονομαστικοποίηση των μετοχών αφορά επιχειρήσεις που έχουν δημόσιες συμβάσεις. Η Αυγή απέρριψε με κόστος εξοπλιστικές ή αμυντικές διαφημίσεις. Αρα δεν είμαστε αμιγώς ανώνυμη εταιρεία. Επισης offshore από την Κύπρο δεν υφίσταται. Από την στιγμή που λέει τραστ μάλλον είναι καταπιστευματική. Συνεχίστε το ψάξιμο.

Σε άλλο σημείο για το ίδιο θέμα ο κ. Στούμπος απάντησε «αυτή η εταιρεία έχει το 2,5% της Αυγής. Ως εταιρεία κατέθεσε το ποσό και δεν έχω υποχρέωση να σας πω το όνομα. Ηταν νόμιμη κατάθεση και με αυτό τον τρόπο επέλεξε το πρόσωπο αυτό να κάνει την κατάθεση. Επίσης, με το που έγιναν βουλευτές οι Σκουρλέτης και Φίλης μεταβίβασαν τις μετοχές τους.
Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραδοχή του κ. Στουμπου ότι για την χορήγηση του δανείου απαιτήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στιχομυθία με τον κ. Μηταράκη:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τίθεται, λοιπόν, ένα ηθικό ερώτημα: Γιατί έρχεται μια εταιρεία που δεν γνωρίζουμε ποιος είναι από πίσω -μπορεί να είναι εργολάβος, μπορεί να είναι πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να είναι ξένος, μπορεί να είναι ξένα συμφέροντα, δεν ξέρουμε ποιος είναι- και επιλέγει να στηρίξει οικονομικά το ΣΥΡΙΖΑ το 2014 δίνοντας 100.000 ευρώ στο κομματικό του όργανο στο οποίο ανήκει 40%; Δεν τίθεται ένα θέμα ηθικής τάξεως; Σας ρωτάω εσάς προσωπικά: Γνωρίζετε ποιος είναι ο μέτοχος;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Είναι 49.500.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι έξι ευρώ η τιμή διάθεσης, δεκαέξι επί έξι…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Είναι υπέρ του…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Παραπλανητικά έδωσε αυτό το νούμερο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Η κατάθεση είναι …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Διαβάσατε «Αυγή» και την πατήσατε. Το πραγματικό νούμερο είναι 100.000. Η ερώτηση, λοιπόν, που τίθεται είναι η εξής: Εσείς προσωπικά γνωρίζετε ποιος είναι ο μέτοχος; Έχετε ελέγξει από πού προήλθαν τα χρήματα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Σας απάντησα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είστε βέβαιος ότι αυτός που εμφανίζεται …

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Ο μέτοχος αυτός της εταιρείας μου -αφού το βάζουμε σ’ αυτό το επίπεδο- δεν ήλθε ούτε σε γενική συνέλευση, ούτε επεδίωξε να ασκήσει …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, δεν ξέρετε ποιος είναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Όχι, ξέρω ότι είναι η συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα τη Λευκωσία. Και έκανε την κατάθεση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρετε ποιος είναι από πίσω. Μπορεί να είναι εργολάβος. Μπορεί να είναι ξένη εταιρεία. Μπορεί να είναι μία πολυεθνική. Δεν ξέρετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν είναι ξένη εταιρεία. Είπαμε ότι είναι κυπριακή εταιρεία με έδρα τη Λευκωσία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μέτοχος από πίσω μπορεί να είναι μία στα Cayman islands και από πίσω μπορεί να είναι μέτοχος μία γερμανική πολυεθνική. Δεν μπορείτε να το διαψεύσετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να διαψεύσω αν …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να είναι Υπουργός.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ (Μάρτυς): Δεν έχω δει το μετοχολόγιο της ATLAS CYPRUS.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επιλέξατε, λοιπόν …

Κουμουτσάκος: Στην Αυγή συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική και συναλλαγή

Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ «κατέρρευσε με πάταγο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τα όσα κατατέθηκαν. Σύμφωνα με τον κ.Κουμουτσάκο, αποκαλύφθηκε ότι «στην Αυγή, στο καθημερινό «Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» και «λειτουργικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ», όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, σήμερα, «ομολόγησαν ότι η Αυγή:

- Έχει μέτοχο offshore που δεν ξέρουν ποιος είναι.  

- Πήρε δάνειο με μόνη εγγύηση την κυκλοφορία της.

- Πήρε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ.

- Πήρε πολλαπλάσιες διαφημίσεις από τις τράπεζες, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση.

- Πήρε αγνώστου ύψους διαφήμιση από κρατικές ΔΕΚΟ. 

Σήμερα, αποδείχθηκε ότι, στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, μια παραδοσιακή εφημερίδα της Αριστεράς μεταλλάσσεται διαγράφοντας την ίδια της την ιστορία. 

Οι συνεπείς αριστεροί πολίτες δεν θα την αναγνωρίζουν πια.

Τη γνωρίζουν, όμως, όλοι οι Έλληνες».

ΣΥΡΙΖΑ προς ΝΔ για την Αυγή: «Φωνάζει ο κλέφτης...»

Με αναφορές στα δάνεια της ΝΔ και προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση Κουμουτσάκου. Ο κ.Κουμουτσάκος, με αφορμή όσα κατατέθηκαν σήμερα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, είχε υποστηρίξει ότι ο το «ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε» και ότι στην Αυγή «συναντιοούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική και συναλλαγή». 
Πριν από λίγο σε έντονο ύφος ήρθε η απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για τη «ΝΔ, το κόμμα που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά». Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», έχει ως εξής:  

«Η ΝΔ, το κόμμα που χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά, που έχει δανειστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες και δεν θα καταφέρει να τα αποπληρώσει μέχρι να γίνει πρόεδρος της ο εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα που έχει φεσώσει ακόμα και τους ιδιοκτήτες των γραφείων που ενοικίαζε στη Συγγρού, έχει το θράσος να κατηγορεί την εφημερίδα Αυγή για ύποπτες πρακτικές και αδιαφάνεια. 

Θα τους συνιστούσαμε περισσότερη προσοχή και μελέτη των ισολογισμών της εφημερίδας, του μετοχικού κεφαλαίου της Αυγής, καθώς και των στοιχείων για το δάνειό της που αποπληρώνεται κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ στις επόμενες "επιχειρηματικές" του κινήσεις, αφού ο ίδιος έχει μετοχές στον  Κήρυκα Χανίων και χρωστά σε τράπεζα 700.000 ευρώ που δεν αποπληρώνονται. Όσο για τις οφσόρ, καλό είναι να απευθυνθεί στον στενό σύμβουλο του κ.Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τεχνογνωσία».

Και νέα ανακοίνωση από ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε σήμερα η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Οι "νοικοκυραίοι" της Κουμουνδούρου που πήραν δάνειο 1.500.000 ευρώ με αέρα “κοπανιστό” για το κομματικό τους όργανο την “Αυγή”, ας αφήσουν τις υπεκφυγές. Οφείλουν, εδώ και τώρα, εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το ποιος κρύβεται πίσω από την Κυπριακή offshore που είναι ένας από τους πέντε βασικούς μετόχους. Γιατί σιωπούν ο κ. Τσίπρας και το Kόμμα του; Τι θέλουν να κρύψουν; Οι μάσκες έπεσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ της διαπλοκής και της συναλλαγής».

Πηγή κειμένου: 

protothema