Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

Σκληρή απάντηση της Λαγκάρντ στον Τσίπρα: Παράλογες οι εικασίες σας - Στηρίζει απόλυτα τον Τόμσεν



Με αιχμηρό τρόπο απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Wikileaks.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ευχαριστεί τον κ. Τσίπρα για την επιστολή του, τονίζοντας ωστόσο πως το ΔΝΤ υποστηρίζει πάντοτε τις ίδιες θέσεις, δηλαδή ένα αξιόπιστο πρόγραμμα βασισμένο σε ρεαλιστικές παραδοχές για να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Οποιαδήποτε εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα χρησιμοποιούσε έναπιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώςανοησία» υποστηρίζει ακόμη και επισημαίνει ότι «έχουμε ακόμα απόσταση».

«Η γνώμη μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότιέχουμε ακόμα απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο διοικητικό συμβούλιο. Εχω σε πολλές περιπτώσεις τονίσει ότι μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και στηρίζεται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται επίσης στη «σταδιακή βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αποφεύγοντας να αναφερθεί, όπως είναι φυσικό σε περίπτωση «κουρέματος«, σημειώνοντας πως αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτύχει η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάνει λόγο για γρήγορη ολοκλήρωση τηςαξιολόγησης, ενώ υπογραμμίζει πως το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι σημαντικό ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση να σέβεται την ομάδα εργασίας του Ταμείου στην Ελλάδα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των στελεχών του Ταμείου – αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει ενόχληση για τη διαρροή των συνομιλιών.

Ολόκληρη η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ:

«Ευχαριστώ για την επιστολή της 2ης Απριλίου στην οποία ρωτάτε τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα με την Ελλάδα. Η άποψή μου για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο.

Πολλές φορές έχω τονίσει ότι μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις και πετυχαίνει το στόχο να βάλει την Ελλάδα σε μια οδό ισχυρής ανάπτυξης ενώ αποκαθιστά σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί σύντομα να πάρει κι άλλα μέτρα.

Φυσικά, η όποια εικασία ότι στελέχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία. Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και σε πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία, επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους. Για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και αυτά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο με κάνουν να ανησυχώ για το αν μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ευαισθησίας σε ανακοινώσεις εκατέρωθεν. Ωστόσο, αποφάσισα να αφήσω την αποστολή του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει να κάνουμε, είναι κρίσιμο οι αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλουν που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το ΔΝΤ εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη, όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε με διαρροές. Για να ενισχύσουμε τη διαφάνεια στους διαλόγους μας, έχω αποφασίσει να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στο site μας. Eπίσης, προσβλέπω σε προσωπική συνομιλία μαζί σας για το πώς θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις».

Διαβάστε την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ στα αγγλικά