Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο John Lennon



Βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου. Αφού έχει ηχογραφήσει τα κομμάτια «Walking on Thin Ice» και «It Happened» για τον επερχόμενο δίσκο του, επιστρέφει στο σπίτι του. 
Ωστόσο έξω από το κτήριο Dakota στη Νέα Υόρκη τον περίμενε ο Mark David Champan. Ο άνθρωπος που πριν από λίγες ώρες τον είχε πλησιάσει για να του ζητήσει αυτόγραφο - ένα αυτόγραφο το οποίο είχε υπογράψει πάνω στο άλμπουμ του «Double Fantasy». Ένα αυτόγραφο που ήταν και τον τελευταίο του.

Ο Champan όταν τον βλέπει να πλησιάζει, χωρίς δεύτερη σκέψη, του ρίχνει τέσσερις σφαίρες στην πλάτη. Τον βλέπει να πέφτει μέσα στα αίματα και να αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά από το σπίτι του. Μένει εκεί, μέχρι να έρθει η αστυνομία. Ήταν η είδηση της χρονιάς. Ο John Lennon ήταν νεκρός. Και όμως είχε προλάβει να αλλάξει τον κόσμο της μουσικής. Και όμως είχε τόσα ακόμα να προσφέρει...

Είχε γεννηθεί στις 9 Οκτωβρίου του 1940. Ανήσυχο πνεύμα, καλλιτεχνικό. Γίνεται γνωστός σε όλο τον πλανήτη, όταν τη δεκαετία του "60, μαζί με άλλα 3 αγόρια από το Λίβερπουλ δημιουργούν τους Beatles - το συγκρότημα που θα άλλαζε τα πάντα στον μουσικό κόσμο. Για μια 10ετία παίζουν και πειραματίζονται με τους ήχους. Μέχρι το 1970 όταν τα «Σκαθάρια» αποφασίζουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.

Ο John παίρνει και αυτός τον δικό του. Πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τη Yoko Ono, σύντροφο του Lennon, για τη διάλυση του κορυφαίου συγκροτήματος του πλανήτη. Ίσως και να είχαν δίκιο, ίσως όχι. Η ουσία είναι ότι μετά τη διάλυση των Beatles ο «ηγέτης» τους δείχνει -και πάλι- το πραγματικό του ταλέντο. Και την ευαίσθητη ψυχή του.

Μέσα στη δεκαετία του "70 κυκλοφορεί επτά άλμπουμ και γράφει ιστορία - «Give peace a chance», «Imagine», «Mind Games», «Starting over» είναι μερικά από τα κομμάτια που έγιναν επιτυχία. Παράλληλα τα βάζει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς οι αντιπολεμικές του αντιλήψεις τον έκαναν «εχθρό» των Αμερικανών. Και μπορεί να μην κατάφεραν να τον απελάσουν από τις ΗΠΑ, ωστόσο το FBI είχε «ανοίξει» έναν φάκελο μόνο για εκείνον.

Ένας φάκελος που έκλεισε το 1980 όταν ο Champan αποφασίζει να βάλει το όνομά του δίπλα σε αυτό του Lennon. Το πιο διάσημο Σκαθάρι ήταν μόλις 40 ετών.

{youtube}RkZC7sqImaM{/youtube}