Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Η Ζιζέλ έβαλε στην θέση της υπουργό που την αποκάλεσε «κακή Βραζιλιάνα»



Η Ζιζέλ Μπούντχεν έχει γράψει ιστορία στο παγκόσμιο μόντελινγκ, αλλά είναι και μια ενεργή πολίτης, με ακτιβιστική δράση για περιβαλλοντικά θέματα.

Πρόσφατα η υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας την αποκάλεσε «κακή Βραζιλιάνα»,γιατί επισήμανε τους κινδύνους για τον πλανήτη που θα επιφέρει μια αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου, που προωθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρου, στο όνομα της «ανάπτυξης».

Η Ζιζέλ από την πλευρά της, υποστήριξε πως «κακοί Βραζιλιάνοι» είναι αυτοί που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη αποψίλωση εδώ και μια δεκαετία.   

Σε μια επιστολή προς την υπουργό Τερέζα Κριστίνα Ντίαζ, που δημοσιεύτηκε στα Μέσα της Βραζιλίας, η Ζιζέλ αναφέρθηκε σε κυβερνητικά στοιχεία που δείχνουν πως η αποψίλωση των δασών έχει αυξηθεί περισσότερο από 13% σε ένα χρόνο.  

«Η ανυπολόγιστη κληρονομία μας απειλείται από την παράνομη αποψίλωση και την κατάληψη της δημόσιας γης. Αυτοί, ναι, είναι 'κακοί Βραζιλιάνοι'»,ανέφερε.  

Στην επιστολή της γράφει επίσης πως οι παππούδες της ήταν αγρότες έτσι καταλαβαίνει τη σημασία της γεωργίας στην Βραζιλία και επισημαίνει πως έχει εμπλακεί σε περιβαλλοντικές δράσεις από το 2006.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ζαϊχ Μπολσονάρου, έχει χαρακτηρίσει ως «βιομηχανία προστίμων» τους οργανισμούς περιβαλλοντικής προστασίας,ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστο Αραούζο, πιστεύει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «μαρξιστική συνωμοσία»!

 Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλλες, ανέστειλε για 90 μέρες τις συμβάσεις με περιβαλλοντικές οργανώσεις και υποσχέθηκε αιφνιδιαστικούς ελέγχους.  

Το 2017 η Ζιζέλ είχε ασκήσει κριτική στον πρώην πρόεδρο της χώρας καθώς σκόπευε να άρει το καθεστώς προστασίας για ένα μεγάλο μέρος του Αμαζονίου, ενώ τον προηγούμενο Νοέμβριο εξέφρασε την αντίθεσή της στην αναγγελία Μπολσονάρου για συγχώνευση των υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος.   

Στην επιστολή της αναφέρει πως είχε επισκεφθεί τον Αμαζόνιο ως πρέσβειρα καλής θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είχε λάβει μέρος στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2017 μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.    Παράλληλα ανέφερε πως έχει πάρει μέρος σε αμέτρητες συναντήσεις με προέδρους εταιρειών, πανεπιστήμια, ερευνητές, επιστήμονες, αγρότες και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπου αντάλλαξε πληροφορίες και έμαθε περισσότερα για την προστασία του πλανήτη.  

Το διάσημο μοντέλο υποστήριξε πως η τεχνολογία και οι επιστημονικές εξελίξεις χρησιμοποιούνται προς όφελος της γεωργίας και αποτρέπουν την χωρίς έλεγχο αποψίλωση.   

«Θεωρώ τη διαφύλαξη της φύσης όχι μόνο νόμιμο περιβαλλοντικό καθήκον αλλά και μέσο για τη διασφάλιση των υδάτων, της βιοποικιλότητας και των κλιματικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για τη γεωργική παραγωγή»,έγραψε.  

Τέλος γράφει ότι ελπίζει πως κατά τη διάρκεια της θητείας της Ντίας θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες «που θα οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη, ευημερούσα και δίκαιη Βραζιλία».

Με πληροφορίες από Guardian