Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 -

Ριζότο



Συστατικά
1 δόση Duxelle μανιταριών
2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 σκ. σκόρδο
250 γρ. ρύζι για ριζότο
1/2 κούπα κρασί λευκό
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
1 κύβο κοτόπουλου
800 ml νερό ζεστό (για τον κύβο)
70 γρ. μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι φρέσκο 4-5 κλωνάρια, μόνο το φύλλο για το σερβίρισμα
Για τα μανιτάρια

200 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε απαλά συνεχώς.
Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε τον ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο.
Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ρίχνουμε το duxelle μανιταριών και ανακατεύουμε.
Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο, δηλαδή να είναι κρεμώδες αλλά al dente.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το ριζότο μας.
Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό ρίχνουμε λιγό νερό ακόμα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ''ξεκουραστεί''.
Παράλληλα σε ένα άλλο τηγάνι που το έχουμε κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δύο δόσεις χρησιμοποιώντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο κάθε φορά.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν πολύ ωραίο χρώμα.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις το ριζότο είναι έτοιμο, ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον πιπέρι, ζωμό κ.λ.π. (πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες).
Σερβίρουμε αμέσως με τα σοταρισμένα μανιτάρια και τρίβουμε λίγη ακόμα παρμεζάνα από πάνω.