Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 -
Συννεφιά

14 °C

Σήμερα, 16. Νοεμβρίου 2018

Μπατζίνα με κολοκύθι



Μια παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο, μπατζίνα με κολοκύθι ή με κολοκύθα από την Θεσσαλία. Εξωτερικά γίνεται τραγανή σαν να έχει φύλλο και μέσα είναι αφράτη και πεντανόστιμη

Υλικά Συνταγής
1 κιλό κολοκύθα (ή κολοκύθια χοντρά)
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
700 γραµ. αλεύρι
2 αυγά
1 φλ. γάλα
3/4 φλ. ελαιόλαδο
500 γραµ. τρίμματα σκληρής φέτας
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ βούτυρο (για την επιφάνεια της πίτας)
4 κ.σ αλεύρι (για το ταψί)

Εκτέλεση
Για την μπατζίνα με κολοκύθι ή κολοκυθομπατζίνα όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (ή στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα, 42 εκατοστά), λαδωμένο.

Κόβουμε κατά μήκος, στα δύο την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί και να ιδρώσει για 15′. Στύβουμε με τα χέρια να αφήσουμε έξω τα υγρά της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλα κολοκύθια.

Βάζουμε την ψίχα κολοκύθας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα τρίμματα φέτας και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί χυλός μέτριος σε πυκνότητα. Ρίχνουμε τον αλευροχυλό στην κολοκύθα κι ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Μόλις ανακατευτεί ο χυλός με τα υλικά, θα αραιώσει λίγο η πυκνότητά του.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι το λαδωμένο ταψί. Να κάνει μια στρώση. Αδειάζουμε τη μπατζίνα. Ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι παντού ισόπαχη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη επιφάνεια της μπατζίνας. Μπήγουμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, με το ταψί στην κάτω σχάρα, στους 180-200 βαθμούς C, για περίπου 50′. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινήσει, πάνω και κάτω.

Μυστικά για τη μπατζίνα κολοκύθι
-Μεγάλο και ρηχό ταψί είναι το ιδανικό για την μπατζινα, για να γίνει η πίτα λεπτή και τραγανή.

-Το πάχος της πίτας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 εκατοστό.

-Στύψτε καλά την κολοκύθα ή το κολοκύθι. Εναλλακτικά, βάζουμε σε καθαρή πετσέτα λίγη λίγη την τριμμένη κολοκύθα. Πιάνουμε τις 4 άκρες τις ενώνουμε σαν να κάνουμε πουγκί και στρίβουμε την πετσέτα ώστε να πιέσουμε και να φύγουν τα υγρά.

-Προσέξτε το αλάτι γιατί ίσως η φέτα να είναι αλμυρή και να θυμάστε ότι έχετε ήδη αλατίσει την κολοκύθα πριν το στύψιμο.

-Ψήσιμο προτείνω στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 50′. Ο φούρνος με τις αντιστάσεις, ψήνει όπως ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος. Παίρνει λίγη ώρα παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Αν βάλετε αέρα, χαμήλωσε τη θερμοκρασία και ψήστε στη μεσαία σχάρα.

-Για πολύ τραγανό αποτέλεσμα, γυρίστε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο για 10′ επιπλέον ώστε να στεγνώσει και να τραγανίσει η βάση της κολοκυθόπιτας.

-Η μπατζινα είναι έτοιμη αν ροδίσει ολόγυρα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

-Αφήστε την μπατζινα να σταθεί και να τραβήξει την υγρασία της, όπως και όλες τις καυτές πίτες.

-Απολαύστε τη ζεστή κι ακαταμάχητη ή σε θερμοκρασία δωματίου.

–Πράσο και φρέσκο κρεμμύδι είναι προαιρετικά, αλλά εγώ βάζω, γιατί κάνουν τέλεια την κολοκυθόπιτα αυτή.

–Στην Θεσσαλία την έχω φάει με δικό τους βούτυρο, τυρί και γάλα. Μάλιστα βάζουν μπόλικο βούτυρο στο ταψί και από πάνω και έχω παραμιλήσει από τη νοστιμιά της.

//argiro.gr