Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κροκέτες πολέντας



Συστατικά

  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 170 γρ. πολέντα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Για τη σύνθεση

  • 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • πιπέρι
  • 500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • γλυκόξινη σάλτσα


 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το γάλα και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, μπούκοβο και αφήνουμε αν πάρει μια βράση το μείγμα.
  • Βάζουμε την πολέντα, τον κύβο και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα. Στη συνέχεια σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί 22x23 εκ., καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Δεν θέλουμε να κάψει πολύ το λάδι.
  • Ξεφορμάρουμε το μείγμα και κόβουμε στη μέση. Κάθε κομμάτι το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 1 εκ.
  • Τις κροκέτες από το μισό μείγμα τις απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε την παρμεζάνα, πιπέρι και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
  • Τις υπόλοιπες κροκέτες τις τηγανίζουμε σε δόσεις σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε με τη γλυκόξινη σάλτσα.

Tip: Ο χρόνος ψησίματος και η θερμιδομέτρηση αφορά την τηγανητή πολέντα.

Πηγή κειμένου: 

akispetretzikis.gr