Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στη γάστρα



Υλικά Συνταγής
1½ κιλό κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι
10 μεγάλες πατάτες
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 ζουμερά λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
1 κ.σ. κοφτή αποξηραμένη ρίγανη
2 κλαδάκια θυμάρι
1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
2 σκ. σκόρδο με την φλούδα
1 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το λεμονάτο κατσικάκι στη γάστρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το κατσίκι σε μερίδες.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, χυμό και ξύσμα τη ρίγανη, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε τις πατάτες σε γάστρα μεγάλη η βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμάρι και δεντρολίβανο.

Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και μπήγουμε με τα δάχτυλα μπόλικο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το κρέας πάνω στο στρώμα πατάτας. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Τέλος, προσθέτουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.

Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι η αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς C.

Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα η το ταψί, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα άγρα του κατσικιού και της γάστρας. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.