Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Φουσκωτό τσουρέκι με... "κλωστές"!



ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι σκληρό (χρώματος μπλε)
100 γρ. αλεύρι Αμερικής (χρώματος κίτρινο)
1 αυγό
210 γρ. γάλα φρεσκο
60 γρ. νερο
70 γρ. βούτυρο τύπου Κερκυρας
150 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα
1 πρεζα αλάτι
45 γρ. μαγιά νωπή η 15 γρ ξηρή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
(28 Λεπτά)

-Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γαλα, τα μυρωδικά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε λιγάκι τα υγρά ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.

-Χτυπήστε καλά το αυγό και προσθέστε το και αυτό στο μίγμα.

-Σε ενα άλλο σκεύος η ακόμα καλύτερα στον κάδο του μίξερ βάλτε το αλεύρι και την μαγιά. Μην ασχοληθείτε με προζύμι ούτε με περίεργες τεχνικές που θα σας κουράσουν. Δεν χρειάζεται!

-Αφού σιγουρευτείτε ότι το μίγμα με τα υγρά είναι κάτω απο 40 βαθμούς αναμιξτε με το αλεύρι και ξεκινήστε το ζύμωμα. Ζυμωστε για περίπου 15 λεπτά δυνατά. Δεν θέλει χάδια η ζύμη, πόνο θέλει.Το αλάτι το προσθέτετε σχεδόν στην αρχή του ζυμώματος αφού ενωθούν τα υλικά. Θα έχετε ενα ελαστικό και λείο ζυμαρακι.

-Αφήστε να διπλασιαστεί η ζύμη στον πάγκο της κουζίνας.

-Χωρίστε σε φυτιλια όπως είναι φουσκωμένη και δέστε τα τσουρέκια σας με τεσσερα κορδόνια σταυρωτα. Αυτή η ζύμη σας βγάζει δυο μέτρια τσουρέκια, ότι πρέπει για ενα ταψί. Να θυμάστε πως έχω υπολογίσει τα υλικά με το συγκεκριμένο μίγμα αλεύρων που σας γράφω.

-Εαν θέλετε τα περνάτε με ενα αυγό διαλυμένο με 2 κ.σ. νερο και τα πασπαλιζετε με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.

-Τα ψήνετε στους 160 στον αέρα για 30-35 λεπτά.