Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Croque Madame



Συστατικά
Για την μπεσαμέλ

40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα
300 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
πιπέρι
αλάτι
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για τα τοστ

8 φέτες σπιτικό ψωμί του τοστ
40 γρ. βούτυρο
θυμάρι
πιπέρι
200 γρ. γκούντα τριμμένο
4 φέτες ζαμπόν
8 αυγά ποσέ ή τηγανητά
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ρόκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για την μπεσαμέλ

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.

Για τα Croque Madame

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο.
Μόλις λιώσει, βάζουμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι.
Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο).
Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και την απλώνουμε.
Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν.
Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι.
Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ.
Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur.
Τέλος προσθέτουμε από δύο αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.