Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου



"Η Κύπρος πρόκειται να βάλει `τίτλους τέλους` στην ενεργειακή της απομόνωση σε συνέχεια συμφωνίας με την Ελλάδα για την προώθηση του έργου για υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο, το οποίο θα συνδέει τη χώρα με το Ισραήλ, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας κοινοτικής ενημέρωσης "euractiv".

Το δημοσίευμα του euractiv αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η Κύπρος είναι το μόνο Κράτος - Μέλος της ΕΕ που δεν διαθέτει διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, γεγονός που αποτελεί μελανό σημείο όσον αφορά τους στόχους της ΕΕ, δηλαδή την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και 10% διασύνδεση μεταξύ Κρατών - Μελών".

Σημειώνει δε ότι "Ελλάδα και Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την κατανομή του κόστους του διασυνοριακού καλωδίου EuroAsia. Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχο του έργου, το Ισραήλ αναμένεται να υπογράψει τον επόμενο μήνα". Σύμφωνα με τον euractiv, "εάν όλα προχωρήσουν βάσει προγράμματος και το Ισραήλ εγκρίνει το πρότζεκτ, οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου και θα διαρκέσουν μέχρι το 2022".