Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Λιλλήκα-Παυλόπουλου



Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας προσφώνησε και την 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε:

«Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τα δεδομένα όπως έχουν πλέον δημιουργηθεί, μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στο Crans Montana. Έχουμε μπροστά μας ως Κύπρος και ως Ελλάδα, δύο σοβαρές προκλήσεις. Η μία είναι άμεση και αφορά την ανατροπή των όποιων τουρκικών σχεδιασμών για εφαρμογή Πλάνου Β’ στο Κυπριακό και της δημιουργίας νέων τετελεσμένων τα οποία στη συνέχεια, ενδεχόμενα, η Τουρκία να επιχειρήσει να επιβάλει ως συντελεστές της λύσης. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά την ίδια τη λύση του Κυπριακού, τη διαμόρφωση εκείνης της στρατηγικής που θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα μπορέσει να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση. Είναι δύσκολη η καμπή που περνά το Κυπριακό, αλλά η τουρκική αδιαλλαξία δε θα πρέπει να μας οδηγήσει στην απογοήτευση και στην αυτοεγκατάλειψη. Είναι κοινή προσπάθεια, κοινός πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και κοινή πρέπει να είναι και η δράση που θα αναλάβουμε Κύπρος και Ελλάδα. Και όπως είπα και το πρωί στην Ελληνική Βουλή, η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται μια ελεύθερη Κύπρο. Αυτοί πρέπει να είναι οι πρώτοι εθνικοί μας στόχοι».