Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συγκλονιστική μαρτυρία για την 9χρονη που δολοφονήθηκε από τον αδελφό της



Για μια ασήμαντη αφορμή διέπραξε το έγκλημα ο 13χρονος που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 9χρονη αδελφή του στη Λάρνακα, συγκλονίζοντας ολόκληρη την Κύπρο. Ο ανήλικος δράστης ομολόγησε την πράξη του χθες το πρωί, καθώς και τον λόγο για τον οποίο προέβη σε αυτή και πλέον βρίσκεται στα χέρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, καθώς λόγω ηλικίας έχει κριθεί από την πρώτη στιγμή ποινικά ανεύθυνος.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησαν χθες οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους, στο σώμα του κοριτσιού εντοπίστηκαν 4 τραύματα, τα οποία έπληξαν ζωτικά όργανα και άλλα 11 πιο επιπόλαια τραύματα σε διάφορα μέρη του σώματός της.

Το άτυχο κοριτσάκι, ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία, κατάφερε παρά τα τραύματά της να διανύσει μερικά βήματα από το εσωτερικό της κατοικίας της, στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου στην ενορία Άη Γιάννη στη Λάρνακα και να εξέλθει από την κύρια είσοδο. Ακολούθως διένυσε ακόμα 3-4 βήματα και με όσες δυνάμεις είχε, καλούσε σε βοήθεια. «Την είδα να προσπαθεί να αρπαχτεί από το περιτοίχισμα της βεράντας. Καλούσε σε βοήθεια. Μετά την είδα να πέφτει. Είμαι σχεδόν ανίκανη να περπατήσω. Μπήκα σπίτι», ανέφερε μια ηλικιωμένη στον «Φιλελεύθερο» της οποίας το σπίτι βρίσκεται απέναντι.

«Θα είχε περάσει μισή ώρα - 40 λεπτά. Άκουσα ξανά φωνές και συγκεκριμένα κάποιον να φωνάζει ''Μαρία, Μαρία'', να ουρλιάζει κατ’ ακρίβεια. Πήρα το μπαστούνι μου και κρυφοκοίταξα από την πόρτα μου. Είδα τον πατέρα του παιδιού να την κρατά αγκαλιά και να τρέχει κάτω από τα σκαλιά της βεράντας στον δρόμο. Σε λίγο ήρθε το ασθενοφόρο και πήρε το μωρό. Μετά ακούσαμε ότι το είχαν μαχαιρώσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, όταν το ασθενοφόρο κατάφερε με κάποιο τρόπο να πλησιάσει στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας (οι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω έργων του αποχετευτικού Λάρνακας), το παιδί δεν είχε σφυγμό και είχε αρχίσει να μελανιάζει. Χρονικά η διάπραξη του εγκλήματος τοποθετείται 30 ως 40 λεπτά πριν από τις πέντε περίπου το απόγευμα της Τρίτης, όταν εντόπισε το κοριτσάκι μέσα σε λίμνη αίματος ο πατέρας της. Μόλις η Αστυνομία έφθασε στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 13χρονος ήταν παρών και έδειχνε σαν να μην είχε αντιληφθεί τι ακριβώς προκάλεσε, αν και προφορικά υπέδειξε ότι αυτός προκάλεσε τον τραυματισμό της αδελφής του, κάτι που είχε ομολογήσει λίγο πριν και στον 44χρονο πατέρα του.

«Έχασα δύο παιδιά»

«Χθες, έχασα και τα δύο μου παιδιά. Πώς θα ζήσω τώρα. Πώς θα μπορέσω να ζήσω», ήταν τα λίγα λόγια που κατόρθωσε να πει ο 44χρονος. Πήγε στο σπίτι του λίγο πριν το μεσημέρι χθες, αφού ολοκληρώθηκαν οι αστυνομικές έρευνες για τη συλλογή τεκμηρίων και λήψη αποτυπωμάτων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 13χρονος γεννήθηκε στη Ρουμανία από όπου κατάγεται ο πατέρας και ήρθε στην Κύπρο μαζί με την οικογένειά του, σε ηλικία ενός έτους, όταν αυτή μετανάστευσε στο νησί μας. Φοιτούσε σε γυμνάσιο της Λάρνακας. Η εννιάχρονη γεννήθηκε στην Κύπρο, ενώ η επίσης αλλοδαπή μητέρα δεν ζούσε με την οικογένεια. Σύμφωνα με περιοίκους όμως, επισκεπτόταν τακτικά τα παιδιά στο σπίτι και την έβλεπαν που τους μιλούσε.

Έλειπε για λίγο

Το κρατικό επίδομα (ΕΕΕ) που λάμβανε ήταν το μοναδικό εισόδημα με το οποίο ζούσαν ο πατέρας και τα δύο παιδιά. Όπως ανέφερε ο 44χρονος, εδώ και κάποιο διάστημα είναι άνεργος. Πριν, απασχολείτο στις οικοδομές ή σε διάφορες δουλειές για ένα μεροκάματο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ακόμη ότι το απόγευμα της Τρίτης, για κάποιο λόγο, χρειάστηκε να απουσιάσει για λίγη ώρα από τη μικρή οικία που ενοικίαζε και δυστυχώς στο μικρό διάστημα που άφησε μόνα τα παιδιά, έγινε η τραγωδία.

"Ήσυχο παιδί ο 13χρονος"

«Ένα παιδί ήσυχο, που δεν φαινόταν ικανό ότι θα μπορούσε ποτέ να προβεί σε μια τέτοια πράξη», ήταν η γενική άποψη των κατοίκων στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου και τη γύρω περιοχή, που δυσκολεύονται να πιστέψουν τι έχει συμβεί. Με μάτια βουρκωμένα και λιγομίλητοι ατένιζαν στη βεράντα του σπιτιού της εννιάχρονης, στο σημείο που είχε απλώσει τα χεράκια της να κρατηθεί, καλώντας για ύστατη φορά σε βοήθεια, πριν γύρει ανάσκελα και ξεψυχήσει. Εκεί, που όλη μέρα χθες, από το πρωί, γείτονες αλλά και γονείς των συμμαθητών της στο Δημοτικό Σχολείο που φοιτούσε, εναπόθεταν κεριά και προσεύχονταν για λίγο.

Σε ειδικές μονάδες φοιτούσε ο 13χρονος

Ως ένα παιδί που δεν εκδήλωνε συμπεριφορά υπέρμετρης επιθετικότητας και παραβατικότητας περιέγραψε ο επαρχιακός επιθεωρητής Λάρνακας Μιχάλης Λοϊζίδης τον 13χρονο μαθητή. Όπως σχολίασε στον «Φ», το παιδί κάποτε ενοχλούσε τους συμμαθητές του ή επιζητούσε με παραβατικό τρόπο την προσοχή, χωρίς ωστόσο να δίνει ενδείξεις για το τραγικό συμβάν.

«Δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό που να προϊδεάζει για την ενέργειά του» είπε. Μάλιστα ανέφερε πως ακόμη και το πρωί της Τρίτης δεν έδωσε σημάδι ότι ήταν αναστατωμένος ή ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό. «Την ίδια ημέρα είχε πάει εκδρομή με το σχολείο του και τίποτα δεν προμήνυε το τι θα ακολουθούσε. Συνέφαγε κανονικά με τα υπόλοιπα παιδιά στο κέντρο που τους πήγαν. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι».

Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, ο 13χρονος φοιτούσε σε Ειδική Μονάδα στο δημοτικό, κατόπιν παρακολούθησης και αξιολόγησης από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής. Το παιδί, λόγω ηλικίας, άλλαξε βαθμίδα και ξεκίνησε να φοιτά σε τάξη του γυμνασίου. «Μετά από απόφαση της επιτροπής, μπήκε δοκιμαστικά για κάποιους μήνες σε γενική τάξη. Όμως, μετά από επαναξιολόγηση των αναγκών και της προόδου του, αποφασίστηκε όπως ενταχθεί ξανά σε Ειδική Μονάδα γυμνασίου».

Όπως εξήγησε, για να γίνει κάτι τέτοιο, ο 13χρονος έπρεπε να μετεγγραφεί σε άλλο σχολείο, καθώς το γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσε εκείνη τη στιγμή δεν διέθετε Ειδική Μονάδα. Σχετικά με τη φοίτηση του 13χρονου, ο κ. Λοϊζίδης έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κατά τις οποίες ο καθηγητικός σύλλογος είχε αποβάλει το παιδί λόγω παραβατικότητας.

«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι το παιδί αποβλήθηκε διά παντός από το σχολείο» υπογράμμισε και τόνισε ότι ο 13χρονος φοιτούσε κανονικά και σε καθημερινή βάση, κάτι που είναι επίσης σε αντίθεση και με άλλες φήμες που ανέφεραν ότι τριγυρνούσε στους δρόμους.

Σχετικά με τη φοίτησή του σε ειδική μονάδα, σημείωσε πως είχε εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή που απαρτίζεται από επιστημονικό προσωπικό. Είπε ακόμη ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε την περασμένη σχολική χρονιά, όμως ότι το παιδί παρακολουθείτο και ότι βρίσκονταν σε συνεργασία και με το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας. Άλλωστε εξήγησε ότι πραγματοποιούνται πολυθεματικές συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχει κοινωνική λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας, εκπαιδευτικός ψυχολόγος, λειτουργός του υπουργείου, γονείς.

Τέλος, ανέφερε ότι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι επισκέφθηκαν χθες τόσο το δημοτικό που φοιτούσε η 9χρονη όσο και το γυμνάσιο που φοιτούσε ο 13χρονος.