Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ψευδοκράτος: Να πειστούν οι ξένες εταιρείες ότι ρισκάρουν με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο



Δεν είναι η Τουρκία που θα προβεί στις γεωτρήσεις, αλλά μια εταιρεία κρατικών συμφερόντων (εννοεί την ΤΡΑΟ) και θα το κάνει εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα «δεν υπάρχει διαφορά από την κατάσταση των Ελληνοκυπρίων».

Ο κ. Οζερσάι απαντούσε σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της εκτενούς συνέντευξης που έδωσε στην ανταποκρίτρια της Χαλκίν Σεσί στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι υπάρχει μια ευκαιρία σε αυτό τον τομέα και αν οι ξένες εταιρείες εξαναγκάσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

 

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, το 2004 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. «Δεν λέχθηκε στους Ελληνοκύπριους ότι αν θέλεις να ενταχθείς στην ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσεις τη λύση του Κυπριακού ή να έχεις τη συναίνεση των Τουρκικυπρίων. Αν λεγόταν κάτι τέτοιο, σήμερα θα ήμασταν πολύ διαφορετικά. Τώρα έχουμε μπροστά μας την ίδια δυναμική. Σε αυτό το στάδιο ή στο στάδιο της πώλησης του φυσικού αερίου στις αγορές, πρέπει να λεχθεί στους Ελληνοκύπριους είτε ότι εδώ "υπάρχει ρίσκο, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό" είτε "πηγαίνετε συμφωνήστε με τους Τουρκοκύπριους"».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποδεικνύει στις ξένες εταιρείες αυτό το ρίσκο και οι εταιρείες άρχισαν να το εξετάζουν, δήλωσε ο κ. Όζερσάι και εξέφρασε την άποψη ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί η «σωστή πλατφόρμα» που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των δύο πλευρών. Αν πετύχουν (οι δύο πλευρές στην Κύπρο) μια προσωρινή συμφωνία χωρίς να πληγεί το νομικό τους καθεστώς, αυτό θα τους αποφέρει οικονομικό όφελος και έστω και αν δεν λυθεί το Κυπριακό θα αναπτυχθεί από μόνη της μια οικονομική αλληλεξάρτηση με ένα είδος modus vivendi, σημείωσε.

 

«Αυτό είναι το σημαντικότερο έδαφος που θα μπορούσε να μετατρέψει σε πραγματικότητα πολύ γρήγορα την πολιτική λύση που προσπαθούμε να βρούμε», κατέληξε ο κ. Οζερσάι.