Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Λευκωσία: Μήνυμα για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού στέλνει η έκθεση Γκουτέρες



Το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, στέλνει ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσα από την έκθεσή του για το Κυπριακό, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τον κ. Χριστοδουλίδη: «Συνολικά, μέσα από την έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ο 
Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού».

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι στην έκθεση καταγράφονται συγκεκριμένα όλα αυτά που επιτεύχθηκαν για πρώτη φορά, όπως η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, η ανταλλαγή χαρτών επί συμφωνημένου πλαισίου, η εμπλοκή διεθνών οικονομικών οργανισμών για μελέτη της οικονομικής πτυχής της λύσης, όπως επίσης η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, αφού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση, οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα είναι σεβαστές σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού.

«Ταυτόχρονα, στην έκθεση του ο ΓΓ του ΟΗΕ» κατά τον Κύπριο εκπρόσωπο «τονίζει τη σημασία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και καταγράφει την προσέγγισή του σε σχέση με τη μη βιωσιμότητα της Συνθήκης Εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων όπως και του γεγονότος ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων είναι ουσιαστικά εκείνο που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού».

 Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή, συνειδητά δεν επιρρίπτει ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα λόγω του ότι από τη μια δεν έχει μια τέτοια αρμοδιότητα που να πηγάζει από τους όρους εντολής του αλλά και επειδή επιθυμεί μέσα από την έκθεσή του να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της προσπάθειας.
 
Και η δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη καταλήγει: «Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη το τελικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, προϊόν του οποίου ήταν, ανάμεσα σε άλλες προσεγγίσεις από πλευράς Άγκυρας, η απαράδεκτη τουρκική εμμονή για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων και για ύπαρξη επεμβατικών δικαιωμάτων, είναι προφανές ποιος ευθύνεται για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Είναι τουλάχιστο λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δημόσια τόσο πριν όσο και μετά το Κραν Μοντανά επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα τουρκική προσέγγιση στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, να επιρρίπτουν ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».