Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λευκωσία: Έτοιμη για διαβουλεύσεις με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ



Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στη Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «γνωρίζουμε ότι η κ. Λουτ θα είναι στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο 15-16 Δεκεμβρίου και τις επόμενες μέρες θα πρέπει να γίνουν οι διαβουλεύσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος».

 

Συνέχισε, λέγοντας ότι «περιμένουμε και προσβλέπουμε στην παρουσία εδώ της κ. Λουτ γιατί θέλουμε να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις». Όπως σημείωσε, εκεί θα δούμε και τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της Τουρκίας «για τις οποίες τον τελευταίο καιρό πολύ συζήτηση γίνεται χωρίς όμως να μπορεί να συμβάλει επί της ουσίας». Η ουσία θα είναι στις διαπραγματεύσεις τις οποίες εμείς θέλουμε να ξεκινήσουν ξανά.

Σε ερώτηση αν θα είναι ο τελικός γύρος της κ. Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο κ. Προδρόμου είπε «ελπίζουμε να είναι ο τελικός γύρος, με την έννοια ότι θα διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς».

 

Εμείς, συνέχισε, επιθυμούμε να επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης γιατί φυσικά δεν μας ικανοποίησε καθόλου το γεγονός ότι αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες έσπευσε και προθυμοποιήθηκε να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, διοργάνωσε εις διπλούν διάσκεψη για την Κύπρο, δυστυχώς τελικά την οδήγησε σε ναυάγιο η Τουρκία. 

«Δεν μας ικανοποιεί αυτό και θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εκδηλωθείσα επιθυμία του κ. Γκουτέρες να δώσει συνέχεια στο Κυπριακό» κατέληξε ο κ. Προδρόμου.