Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: Το 63% των νέων δεν θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές



Το 63% των νέων στην Κύπρο δεν επιθυμεί να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2018, διαπιστώνει η νέα έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων (ΚΙΣ)

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου, το 71% από τους νέους που απάντησαν ότι δεν επιθυμούν να ψηφίσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, διότι 6 στους 10 νέους δεν έχουν πρόθεση να ψηφίσουν.

 

Η εξήγηση που δίνεται γι' αυτήν τη στάση των νέων (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) είναι ότι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς προκειμένου να βρουν δουλειά και κανείς δεν τους δίνει βήμα.

Στην ερώτηση τι θα πρέπει να κάνουν τα κόμματα για να πείσουν τους νέους να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, το 21% απάντησε να ασχοληθούν με προβλήματα νεολαίας, το 19% να έχουν νεαρό υποψήφιο πρόεδρο, το 18% να εφαρμόσουν την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία, το 16% να επικοινωνούν με τους νέους, ένα άλλο 16% είπαν να τους δίνουν βήμα και 10% να δώσουν προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση εάν πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές 2018 θα αλλάξουν οι συνθήκες αναφορικά με τα προβλήματα της νεολαίας, το 72% απάντησε ότι θα παραμείνουν οι ίδιες, το 13% πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν και το 15% θα βελτιωθούν.

Η έρευνα αφορούσε νέους ηλικίας από 18 έως 35 ετών και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου με μέγεθος δείγματος 706 άτομα. Το δείγμα καθορίστηκε και με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, ενώ η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.