Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και κομάντος υψώνουν «ασπίδα» στην Κύπρο



Δυνάμεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και καταδρομείς βρίσκονται στην Κύπρο, καθώς από χθες και μέχρι την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κοινές ασκήσεις, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος της στρατιωτικής συνεργασίας της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ.

Πηγές στην Κύπρο που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς αυτός περιβάλλεται από μυστικότητα, ωστόσο -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου- οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα την Τετάρτη θα διεξαχθεί πολυεθνικής άσκηση με τη συμμετοχή εκτός της διοργανώτριας Κύπρου, η Ελλάδα με μία φρεγάτα, το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου γίνεται για πέμπτο συνεχόμενο έτος η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση και ονομάζεται «NEMEΣIΣ». Η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξένων χωρών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κ.Δ. και των συμμετεχόντων χωρών.

«Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Κ.Δ., καθώς και με γειτονικά και φίλια Κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, αλλά και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε το κυπριακό υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής», παραμένει δεμένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ το «Μπαρμπαρός» έχει ρίξει άγκυρα στο οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ επιτηρούμενο από την Ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς