Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έρευνα: Γεμίσαν οι θάλασσές μας λεοντόψαρα



Οι κυπριακές θάλασσες πλέον σύμφωνα και με ψαράδες έχει πλημμυρίσει με λεοντόψαρα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι επίσης δηλητηριώδεις λαγοκέφαλοι. Όπως αναφέρουν πλέον είναι ευκολότερο να ψαρέψεις ένα από αυτά τα πανέμορφα όσο και τοξικά όμως ψάρια παρά οποιοδήποτε άλλο βρώσιμο είδος.

Οι ειδικοί πλέον έχουν αποβεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πιστοποιήσουν αν η βιοποικιλότητα των κυπριακών θαλασσών διατρέχει άμεσο είτε μακροπρόθεσμο κίνδυνο από την μαζική εμφάνιση του λεοντόψαρου.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη», αυτό αναφέρουν επιστήμονες του Marine and Environmental Research, το οποίο διενεργεί μελέτη για το λεοντόψαρο. Η μελέτη του ξεκίνησε το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δειγματοληψίες ανησυχούν τους επιστήμονες, αφού στο πλαίσιο του προγράμματος «RELIONMED», θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν 24 δειγματοληψίες με στόχο να συλλεχθούν 50 ψάρια αλλά με μια μόνο δειγματοληψία συλλέχθηκαν 74 λεοντόψαρα!

Η είσοδος του συγκεκριμένου ψαριού από τη Διώρυγα του Σουέζ επέτρεψε τη συχνή εμφάνιση του στις θάλασσες της Κύπρου και συνδέεται άμεσα με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, κάτι που εξάλλου έχει επιτρέψει την είσοδο στην Μεσόγειο και ειδικά στις ελληνικές θάλασσες πολλών ξενικών ειδών, όπως τα λαγόψαρα αλλά και οι τρομακτικοί λευκοί καρχαρίες, που κυρίως ίχνη τους έχουν εντοπισθεί με αυξητικές τάσεις στο Κρητικό Πέλαγος.

Το λεοντόψαρο παρά την ισχυρή τοξίνη που διαθέτει στα αγκάθια του, η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αλλεργικό σοκ, εντούτοις είναι είδος βρώσιμο.