Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποστολάκης από την Κύπρο: Επιθυμούμε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα



Ο Κύπριος υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωσε πως η συνάντηση με τον κ. Αποστολάκη ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκε το επίκαιρο θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου από τη Τουρκία.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως Κύπρος και Ελλάδα επιδεικνύουν ψυχραιμία και δεν πρόκειται να παρασυρθούν σε ενέργειες που δημιουργούν ένταση. Σημείωσε πως αυτό που επιθυμεί η Τουρκία είναι να δημιουργηθεί αποσταθεροποίηση.

Η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας δεν πρέπει να θεωρηθεί αδυναμία.

Το μήνυμα, κατέληξε, έχει σταλεί με την τοποθέτηση της ΕΕ των ΗΠΑ, της Γαλλίας της Ρωσίας της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιταλίας και άλλων χωρών. Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως είπε, μιλούν μόνες τους

Ο κ. Αποστολάκης από την πλευρά του ανέφερε πως συζήτησε την κατάσταση και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως διαπιστώθηκε ότι μέσω των συναντήσεων αυτών επιτυγχάνεται και επιβεβαιώνεται ο συντονισμός και η συνέργεια των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου η οποία αναβαθμίζεται. Σημείωσε πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών αμυντικών δράσεων και προγραμματίζουν περαιτέρω αναβάθμιση.

Ο κ. Αποστολάκης επικρότησε τη ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρου παραμένουν σε συνεννόηση και συνεργασία. Είπε πως οι εξελίξεις στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παραμένουν στο επίκεντρο του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος σημείωσε πως οι δύο χώρες επιθυμούν και συμβάλλουν στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή προασπίζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.