Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αναστασιάδης: H Κύπρος θέλει να συμβάλλει σε μια ισχυρή και ενωμένη EE



Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του «επιθυμεί δια των δράσεών της να συμβάλλει σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη και την ευημερία των λαών, που συνθέτουν το μοναδικής αξίας μωσαϊκό της».

Στο πλαίσιο αυτό, «η Κύπρος, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τις άριστες σχέσεις της με τους γειτονικούς λαούς, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια δράσεις και συνέργειες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου». Για το συγκεκριμένο θέμα πληροφόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι έχει εγκριθεί η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σύσταση Μόνιμης Τριμερούς Γραμματείας, με έδρα τη Μεγαλόνησο, «ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο μεταξύ μας συντονισμός, όπως επίσης και η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των εν λόγω συνεργασιών».

Η θεσμοθέτηση των τριμερών συνεργασιών, όπως επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για την Ε.Ε., κυρίως στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιδιωκόμενη ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρόμων της Ένωσης».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την «αγωνία του για τις τάσεις αποσταθεροποίησης ή κλονισμού της ενότητας, που για χρόνια διέκρινε την Ένωση», και είπε ότι «η διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης, σε κάθε κράτος - μέλος, θα πρέπει να εδράζεται στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια διδάγματα αντλούμε από τη μέχρι τώρα πορεία της Ένωσης;
  • Τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε και με ποιο τρόπο;
  • Πόσο κοντά βρισκόμαστε στους πολίτες μας;
  • Ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες του αυξανόμενου ρεύματος εθνικιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί;
  • Πώς αντιμετωπίζονται οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες εντός της Ένωσης;».

«Είναι κατεπείγουσα πλέον η ανάγκη για σαφείς απαντήσεις στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς αυτοκριτικής, προβληματισμού και, εν τέλει, αναδιάταξης, ώστε να αντιληφθούμε σε τι αποτύχαμε και τι θα πρέπει να κάνουμε καλύτερα, ώστε ο πολίτης να μπορέσει να ξαναεμπιστευθεί την Ένωση και τους Θεσμούς της», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, κάλεσε όλους να ακούσουν τους πολίτες, ώστε «να αντιληφθούμε τα βαθύτερα αίτια της απαξίωσης που εκφράζεται μέσα από το μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές και να αντιληφθούμε τους λόγους του χάσματος και της κρίσης εμπιστοσύνης».

Υπέρ ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού

Για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δηλαδή, για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-27, επισήμανε ότι «οφείλει να αντανακλά την τροχιά ανάπτυξης, στην οποία έχει εισέλθει η Ευρώπη μετά από μία δύσκολη δεκαετία εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», ενώ τάχθηκε υπέρ ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες εκείνες δαπάνες για αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινών προκλήσεων.

«Την ίδια στιγμή, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τον Ευρωπαίο πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Ο νέος προϋπολογισμός, δεδομένου πλέον ότι θα είμαστε μια Ευρώπη των 27, πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος και ευέλικτος και να εξισορροπεί μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών μας και των σύγχρονων αναγκών».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος της Τραπεζικής Ένωσης, υπό το πρίσμα μιας ανανεωμένης Νομισματικής και Οικονομικής Ένωσης, αλλά και της προώθησης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, που θα κινητοποιήσει κεφάλαια για επενδύσεις στα κράτη μέλη.

Αναφερόμενος στην «κοινή αμυντική θωράκισή της Ένωσης», είπε ότι «είναι γεγονός πως πολλά έχουν επιτευχθεί με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας», αλλά «η τυχόν διαφοροποίηση του τρόπου λήψης των αποφάσεων στον τομέα της 'Άμυνας θα λειτουργούσε αντιπαραγωγικά ως προς τις απαραίτητες να υπάρχουν συγκλίσεις». Η Κύπρος, «αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ολοένα αυξανόμενης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών», τόνισε.

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως παρόλο που αναγνωρίζει την PESCO ως ένα αποφασιστικό βήμα, «όραμα μας παραμένει η στρατιωτική αυτονόμηση της Ευρώπης, η δημιουργία Ευρωστρατού, ενός φορέα σκληρής ισχύος που θα θωρακίζει τα σύνορα της Ένωσης και θα λειτουργεί, πάντα αμυντικά και αποτρεπτικά, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ένωσης».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και -όπως είπε «η πλέον ουσιαστική πρόκληση στη μακρόχρονη ιστορία της Ένωσης είναι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, οι 27 να καλούνται να διαχειριστούν ένα τέτοιο εγχείρημα».

Η θέση του πάνω στο μεταναστευτικό

Σχετικά με το Brexit, εξέφρασε ικανοποίηση από το συνολικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «υποστηρίζουμε μία ευρεία και πολυεπίπεδη σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η νέα σχέση πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής, σε πλήρη αρμονία με τις αρχές της Ε.Ε., τη δομή της και την αυτονομία της». Και δήλωσε ικανοποίηση, γιατί διασφαλίστηκε η συνέχιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, προκειμένου όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν ή εργάζονται στις Βρετανικές βάσεις να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και οφέλη της Ένωσης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις, που κλονίζουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση, λόγω της οποίας τα τελευταία χρόνια η νότια γειτονιά της Ευρώπης αντιμετωπίζει μαζικές μεταναστευτικές ροές και το βάρος είναι δυσανάλογο για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, που δέχεται διαρκώς αυξανόμενες, υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών υποδοχής αιτούντων άσυλο, σε αναλογία πληθυσμού.

«Πρόσθετοι λόγοι, που επιτείνουν το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι, από τη μία η διαχωριστική γραμμή ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών, και από την άλλη, η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας, όχι μόνο να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ακόμη και να συνεργαστεί με τις αρχές της για θέματα φύλαξης συνόρων, μετανάστευσης και επανεισδοχής».

Τέλος, όπως τόνισε «καθίσταται απολύτως αναγκαία η άμεση αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και των Κανονισμών του Δουβλίνου για δικαιότερη κατανομή του μεταναστευτικού και προσφυγικού βάρους ανάμεσα στα κράτη - μέλη».