Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ακιντζί: O Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις



Τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου επικαλείται ως πρόσχημα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης «δεν είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις και η προεκλογική περίοδος δεν είναι υποβοηθητική για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό».

Ο Ακιντζί, ο οποίος συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για δέκα λεπτά, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καλή και σημείωσε:

«Ο γγ ήταν ο ίδιος μάρτυρας του τι συνέβη στο Κραν Μοντανά και είναι γνώστης της εποικοδομητικής συνεισφοράς μας στη διάσκεψη. Κι ως Τουρκοκύπριοι αναμένουμε σθεναρά ότι αυτό που πραγματικά συνέβη, θα αντικατοπτρίζεται αντικειμενικά στην επικείμενη έκθεσή του».

Σε ερώτηση, αν στο Κραν Μοντανά αποδέχθηκε κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων, ο κ. Ακιντζί δήλωσε: «Αποδεχθήκαμε τη σημαντική σταδιακή μείωση των στρατευμάτων. Αλλά δεν αποδεχθήκαμε αυτό που ζητούσε ο Αναστασιάδης συνέχεια, τη μαξιμαλιστική θέση μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις. Δεν το αποδεχθήκαμε αυτό».