Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ



Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λίγο μετά τις 14:00 έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο νέο κτίριο του ΝΑΤΟ, ενώ νωρίτερα είχαν καταφθάσει οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Κατά την άφιξή του στο χώρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε ένα θερμό χαιρετισμό με εναγκαλισμό από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος εκείνη στη στιγμή έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αυτή η σύνοδος έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού παρουσία του Μακεδονομάχου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου θα δοθεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στη συμμαχία, «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί».

Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα, αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος σήμερα, Τετάρτη, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να «καλωσορίσει» την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα έχει άρει τις επιφυλάξεις που είχε τα προηγούμενα χρόνια λόγω έλλειψης λύσης στο ονοματολογικό, όπως προκύπτει και από την επιστολή που έχει ήδη αποστείλει στο ΝΑΤΟ με την παραπάνω θέση, η οποία απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η Ελλάδα αναμένεται να θέσει ενώπιον των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ και το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, για 132η μέρα, ενώ οριστικοποιήθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχαν συζητήσει κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία μετά την εκλογική νίκη του κ. Ερντογάν, η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη στις 14:30.

Θύελλα αντιδράσεων
«Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και παραδίδουν έτσι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έναρξη της Συνόδου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε πως οι «κ. Τσίπρας και κ. Καμμένος, έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν, σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό».

H επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με ανάρτηση στα social media, επανέλαβε την έκκλησή της να μη δοθεί πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει ανάλάβει η γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Επαναλαμβάνω την ύστατη αυτή ώρα την έκκλησή μου. Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα και πριν ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Μην παραδώσει η χώρα μας όλα τα ατού και βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα».

«Αφερέγγυο» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ένωση Κεντρώων σημειώνει: «Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στον κ. Λεβέντη, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι πρώτα τα Σκόπια θα έκαναν δημοψήφισμα και θα άλλαζαν το Σύνταγμά τους και μετά θα τους δίναμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Λυπούμαστε που ο πρωθυπουργός είναι εντελώς αφερέγγυος, αφού τους βάζουμε στο ΝΑΤΟ πριν αυτοί κάνουν το παραμικρό. Τελικά, η κυβέρνηση επιλέγει τη μέθοδο του Fast Track για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Η υπογραφή των Πρεσπών γεννά τετελεσμένα. Η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών».

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που επανειλημμένα έχει εκφράσει το ΚΚΕ για μεγαλύτερη εμπλοκή αυτού του διεθνούς μηχανισμού τρομοκρατίας των λαών, πολεμικών εμπλοκών και επεμβάσεων και την εμπλοκή της Ελλάδας σε διαδικασίες που θα πλήξουν και το ζήτημα που αφορά τα προσφυγικά ρεύματα, στο Αιγαίο, στα νησιά μας, στην Ελλάδα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM, επισήμανε ότι οι διαδικασίες αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα βόρεια σύνορά μας, δηλαδή τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ και το άνοιγμα της διαδικασίας ένταξής της στο ΝΑΤΟ, «Βεβαίως αυτά, μόνο αρνητικά είναι για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς της περιοχής» πρόσθεσε.

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing and suit

Υποδοχή από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Image may contain: one or more people, people on stage, crowd and indoor

 

Image may contain: 8 people, people smiling, people standing and suit

Image may contain: 2 people, people standing and suit

Image may contain: 4 people

Image may contain: one or more people and outdoor