Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βενεζουέλα: Φτιάχνουν εξαρτήματα αυτοκινήτων από σκουπίδια



Η κρίση «γεννά» ευκαιρίες, κάτι που αποτυπώνεται και στην περίπτωση της Βενεζουέλας.

Το Reuters αναφέρεται στην ιστορία δύο νέων μηχανικών που βρήκαν μια επιχειρηματική ευκαιρία μέσα από την καταρρέουσα οικονομία της Βενεζουέλας — και πιο συγκεκριμένα μέσα σε μια χωματερή.

Αυτό που κάνουν είναι να λιώνουν τα πλαστικά απορρίμματα και να τα χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν εξαρτήματα για αυτοκίνητα, μέσω 3D εκτυπωτών. Σημειωτέον ότι τέτοιου είδους εξοπλισμός είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί στη Βενεζουέλα, αφού η σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, θέτει εμπόδια στις εισαγωγές βασικών υλικών.

Ο Albermar Dominguez και ο John Naizzir δεν παράγουν μεγάλη ποσότητα ημερησίως, αλλά φιλοδοξούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας, εφοδιάζοντας εταιρείες — που εξαρτώνται από τις ακριβές εισαγωγές — με φθηνότερο υλικό. 

«Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η τεχνολογία κάνει πρόοδο σε αυτήν τη χώρα», σχολιάζει ο 26χρονος Dominguez. Ο ίδιος βρέθηκε στις ΗΠΑ για να μάθει από ειδικούς σχετικά με την 3D εκτύπωση και επέστρεψε στη Βενεζουέλα, όπου με τον 27χρονο Naizzir ξεκίνησαν την ιδέα. Λίγο αργότερα, η εταιρεία τους, Nedraki, κατέληξε σε συμφωνία με ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης για να έχουν πρόσβαση σε περισσότερο υλικό. Η Nedraki εφοδιάζει, ήδη, 13 εταιρείες της Βενεζουέλας και προσπαθούν να ενθαρρύνουν και άλλες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης.

«Παρά τις γεμάτες προκλήσεις προοπτικές, λαμβάνουμε πολλή στήριξη, επειδή οι άνθρωποι παίρνουν ελπίδες από το πρότζεκτ μας».