Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Ο Τραμπ «θα κλείσει τα μάτια» στη δολοφονία Κασόγκι



Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την πρόθεση να «κλείσει τα μάτια» στην υπόθεση αυτή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κατά κάποιον τρόπο, ο Τραμπ λέει θα κλείσω τα μάτια"» στην δολοφονία του Κασόγκι, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Κασόγκι, ο οποίος αρθρογραφούσε στην Washington Post, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο είχε επισκεφθεί για κάποια διοικητικά έγγραφα.

Η δολοφονία του συγκλόνισε την διεθνή κοινότητα και αμαύρωσε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως αυτήν του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στον οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη από αξιωματούχους και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ωστόσο την Τρίτη ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA «δεν βρήκε τίποτε το απολύτως βέβαιο» και επαναδιατύπωσε την υποστήριξή του προς την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

«Μόνο το χρήμα μετράει», πρόσθεσε σήμερα ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία του Τραμπ, ο οποίος έχει αναφερθεί κυρίως στην αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων ή στην σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου για να αιτιολογήσει την συνέχιση της υποστήριξής του στο Ριάντ.

«Και για μας η Σαουδική Αραβία είναι μια σημαντική χώρα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου σήμερα. «Αλλά εδώ έγινε μια στυγερή προμελετημένη δολοφονία».

Εμμένοντας στην βούληση των τουρκικών αρχών να ριχθεί φως στην υπόθεση αυτή, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρίγκιπα διάδοχο θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που προβλέπεται να γίνει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στην Αργεντινή.

Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει τηλεφωνικώς για την υπόθεση αυτή, αλλά αν γίνει η συνάντηση αυτή την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο μετά την δολοφονία του Κασόγκι.