Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στην Καμπούλ ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ



Στο Αφγανιστάν αφίχθη σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε επικεφαλής του Πενταγώνου.

Ο Σάναχαν τόνισε πως θεωρεί σημαντικό η κυβέρνηση του Αφγανιστάν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν - παραμένει απούσα από αυτές μέχρι σήμερα, κατ' απαίτηση των ισλαμιστών ανταρτών - στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τερματιστεί η σύρραξη, στην οποία η αμερικανική εμπλοκή διαρκεί 17 χρόνια και πλέον.

«Είναι σημαντικό η αφγανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στις συνομιλίες», τόνισε ο Σάναχαν στην ολιγομελή ομάδα των δημοσιογράφων που τον συνοδεύει στο ταξίδι, το οποίο δεν είχε αναγγελθεί ως την άφιξή του, για λόγους ασφαλείας.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε πως θέλει να ενημερωθεί από τους αξιωματικούς που βρίσκονται στο πεδίο κι ότι η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο Σάναχαν θα συναντηθεί με τους διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς και με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ασράφ Γάνι.

Ο Πάτρικ Σάναχαν αντικατέστησε τον Τζιμ Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως προς την ακολουθούμενη πολιτική.