Μετά από σφοδρότατη μάχη στη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός κατάφερε να απωθήσει τους τζιχαντιστές του ISIS και να ανακτήσει τον έλεγχο της Παλμύρας.
Οι τζιχαντιστές του ΙΚ "αναδιπλώθηκαν στο Σοκνέ, τη Ράκα και το Ντέιρ αλ Ζορ" τα προπύργιά τους στη βόρεια και την ανατολική Συρία. "Οι μονάδες μηχανικού του στρατού εξουδετερώνουν τώρα δεκάδες βόμβες και νάρκες μέσα στην αρχαία πόλη" της Παλμύρας.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας υποστηριζόμενες από την ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσαν στις 7 Μαρτίου επιχείρηση για να ανακαταλάβουν την Παλμύρα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίο την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο του 2015.
Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν μέρος των θησαυρών της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Οι μεγάλες κηλίδες αίματος καταγράφονται από το ρώσικο drone εντός του αρχαίου θεάτρου της πόλης.
Οι κηλίδες αυτές πιστεύεται από ειδικούς ότι προήλθαν από τις συνεχείς ομαδικές εκτελέσεις εντός του αρχαίου θεάτρου, από άνδρες του ISIS.
Στην Παλμύρα, από τους 70.000 κατοίκους της πόλης, 15.000 κάτοικοι έζησαν 10 μήνες υπό το καθεστώς τρόμου του Ισλαμικού Κράτους.
Τον Αύγουστο του 2015 άνδρες του ISIS αποκεφάλισαν τον 81χρονο αρχαιολόγο Khaled Asaad, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας και υπεύθυνο για την διάσωση των μνημείων της πόλης.
Τον ίδιο μήνα, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν δύο αρχαίους ναούς, του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν που θεωρούνταν πολιτιστικά ορόσημα επί 2.000 χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την καταστροφή τους "έγκλημα πολέμου".
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τους ναούς, τα ταφικά μνημεία και την Αψίδα του Θριάμβου που επίσης καταστράφηκαν.
"Θα τα ξαναχτίσουμε με τις πέτρες που απέμειναν, με τις κολόνες που απέμειναν. Θα ξαναζωντανέψουμε την Παλμύρα", είχε διαβεβαιώσει.