Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ



Πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να απευθύνει το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των Βρυξελλών, που έδωσε στη δημοσιότητα το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ.

Αναφερόμενη στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι η συμμαχία, συμφωνα με το κείμενο αυτό, αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη μόλις επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Στο προσχέδιο χαιρετίζεται η «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος. Σύμφωνα με την πολιτική μας αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διπαραγματεύσεις με τη Συμμαχία. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας», υπογραμμίζεται.

Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.

Παράλληλα χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις και την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.

Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών:

«Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνία για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».