Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Το σκοτεινό παρελθόν της πρώτης γυναίκας επικεφαλής στη CIA,



Η επιλογή της για την ηγεσία της «σκληρής» υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια ιστορική απόφαση, ωστόσο μπορεί να κολλήσει στο Κογκρέσο. 

Η Τζίνα Χάσπελ έγινε σήμερα η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της «σκληρής» (τουλάχιστον) υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσα από το αγαπημένο του Twitter την αλλαγή κεφαλής τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την καρατόμηση του Τίλερσον, όσο και την επιλογή της Χάσπελ.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Η Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή (Μάικ) Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Το σκοτεινό παρελθόν, τα βασανιστήρια, τα φέρετρα και οι εικονικοί πνιγμοί
Ωστόσο, το όνομα της Χάσπελ φέρει και ένα σκοτεινό και αμφιλεγόμενο παρελθόν, κάτι που σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι πιθανόν ακόμη και να της στοιχίσει τη θέση τελικά αφού το Κογκρέσο μπορεί να μην επικυρώσει το διορισμό της από τον Τραμπ.

Η Τζίνα Χάσπελ εργάζεται για την αμερικανική CIA από το 1985 ενώ πέρυσι διορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA με επικεφαλής τον νεοδιορισθέντα στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Όμως, την περίοδο 2002 – 2005, το όνομα της συνδέθηκε με μια μυστική φυλακή της CIA στην Ταϋλάνδη όπου κρατούνταν μέλη της Αλ Κάιντα. Η φυλακή αυτή ήταν διαβόητη για βασανιστήρια τύπου Αμπού Γκράιμπ. Στην φυλακή αυτή, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα ποτέ, λένε ότι οι κρατούμενοι βασανίζονταν απάνθρωπα με εικονικό πνιγμό, τους χτυπούσαν τα κεφάλια στον τοίχο ή τους έκλειναν σε φέρετρα, μέχρι να ομολογήσουν.

Ένα δημοσίευμα των New York Times, το 2017, ανέφερε ότι η Χάσπελ επέβλεπε αυτοπροσώπως βασανισμούς κρατουμένων ενώ υπήρχε και βίντεο που την έδειχνε παρούσα στους βασανισμούς δυο φυλακισμένων. Το βίντεο, σύμφωνα πάντα με τους NYT, καταστράφηκε με εντολή της.

Η Χάσπελ φέρεται να «ευνοήθηκε» από την απόφαση του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε πράκτορα της CIA δίνοντας «χάρη» για τη μαύρη περίοδο που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου.

Το 2013, η Χάσπελ είχε επιλεγεί για υψηλό αξίωμα στην CIA αλλά Γερουσιαστές από το Κογκρέσο μπλόκαραν τον διορισμό της εξαιτίας του αμφιλεγόμενου παρελθόντος της.

Σύμφωνα, πάντως, με το USA Today, η Χάσπελ απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης μέσα στην CIA τόσο και σε μέλη του Κογκρέσου που υπηρέτησαν τόσο επί Τζορτζ Μπους όσο και επί Μπαράκ Ομπάμα.