Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σκληρή απάντηση της Ιταλίας προς Γαλλία για το Aquarius



Με σκληρά λόγια απάντησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Enzo Moavero στην στάση της Γαλλίας σχετικά με την απόφαση της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της για το πλοίο Aquarius.

Η Γαλλία υπονόμευσε τις σχέσεις της με την Ιταλία λόγω της «αδικαιολόγητης» καταδίκης της απόφασης της Ιταλίας στην υπόθεση, δήλωσε ο Moavero, ο οποίος κάλεσε τον Γάλλο απεσταλμένο στη Ρώμη για να του ζητήσει εξηγήσεις για τα σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως η Ιταλία φέρθηκε με «κυνισμό και ανευθυνότητα» στο κλείσιμο των λιμανιών της.

Οι δηλώσεις αυτές «υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών» σχολίασε στον Γάλλο πρεσβευτή ο Ιταλός υπουργός, προσθέτοντας πως «ο τόνος ήταν αδικαιολόγητος».

Όπως μεταδίδει το Reuters. το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε πως γνωρίζει την πίεση που ασκείται στην Ιταλία από το μεταναστευτικό και πως παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με τη Ρώμη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σημείωσε πως η αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με τους αιτούντες άσυλο είναι ζωτική για την ΕΕ και προανήγγειλε πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών θα γίνει κανονικά.