Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πουτζδεμόν: Ήρθα στο Βέλγιο για να... θέσω το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης



Τις πρώτες του δηλώσεις πραγματοποιεί αυτήν  την ώρα ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας που «δραπέτευσε» εχθές στο Βέλγιο από την Ισπανία, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Oι εισαγγελικές αρχές της Μαδρίτης άσκησαν εις βάρος του τη Δευτέρα δίωξη για απόσχιση, κατάχρηση εξουσίας και άλλα εγκλήματα. Σε περίπτωση καταδίκης οι ποινές κάθειρξης προβλέπονται πολυετείς. 

 

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε σήμερα ότι ήλθε στο Βέλγιο για να θέσει το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης. Ένα "μέρος της καταλανικής κυβέρνησης" θα παραμείνει στην Καταλονία για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

Επίσης, ο Κάρλες Πουτζντεμόν επισήμανε ότι δεν ζητεί άσυλο στο Βέλγιο. Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα έχει λάβει «εγγυήσεις»
Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι οι κατηγορίες που ο γενικός εισαγγελέας ζητεί να απαγγελθούν εναντίον του είναι «αβάσιμες».

Επίσης τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να "καθυστερήσει" η ανεξαρτησία της Καταλονίας προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.