Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Παυλόπουλος: Η λύση στο Κυπριακό δεν είναι η συνομοσπονδία



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ως επίτιμος δημότης της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου,  δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού που θα παραβίαζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Παυλόπουλος παραλαμβάνοντας το χρυσό κλειδί της πόλης σημείωσε πως «δεν νοείται οποιασδήποτε μορφής συνομοσπονδία, γιατί συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και είναι αδύνατο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κεκτημένο, άρα το πολύ που θα μπορούσε να ήταν είναι ομοσπονδιακό κράτος, προερχόμενο από την επανένωση των δύο τμημάτων και όχι από την επαναδημιουργία τους».

Είπε ακόμη ότι βρίσκεται σε πλήρη συμπόρευση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,Νίκο Αναστασιάδη, πως δεν είναι νοητό να υπάρξει λύση του Κυπριακού η οποία θα παραβίαζε το θεσμικό κεκτημένο γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εντός της ΕΕ θα υπήρχε ένα κράτος το οποίο δεν είναι δυνατό να ακολουθήσει την πορεία των άλλων κρατών επειδή ακριβώς θα ήταν αδύνατη λόγω της εσφαλμένης επίλυσης του Κυπριακού, η τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί πάρα να έχει μία ενιαία εντός και εκτός νομική διεθνή προσωπικότητα, κάτι που συνεπάγεται ότι έχει μία κυριαρχία, ενιαία και ολοκληρωμένη κυριαρχία, όπως επίσης και μια ιθαγένεια για όλους τους πολίτες της».

Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δυνατό με αυτή τη μορφή να έχει εγγυήτριες δυνάμεις οι οποίες είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός γιατί η εγγυήτρια δύναμη αναιρεί εξ ορισμού με βάση το διεθνές δίκαιο την έννοια της πλήρους κυριαρχίας, επομένως δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεις για το κυπριακό κράτος, δεν χρειάζεται προστάτες το κυπριακό κράτος».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «η επίλυση του Κυπριακού βασίζεται και θα βασιστεί πάνω στη διπλή ιδιότητα της Κύπρου, ως πλήρους μέλους της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ αλλά και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, επομένως η επίλυση αυτή θα βασίζεται πάνω στη μορφή του κράτους που αντιστοιχεί όχι μόνο στους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου».
Σημείωσε ότι  «πρέπει να τελειώσει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα, της μη επίλυσης του Κυπριακού, η οποία δεν είναι όνειδος μόνο για εκείνους που εισέβαλαν στο νησί αλλά είναι όνειδος και για εκείνους που την ανέχονται, τη διεθνή κοινότητα η οποία δέχεται τις ίδιες τις αποφάσεις της Γενικής της Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, να τις περιφρονούν κάποιοι».  Μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Μόρφου, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι«αυτή η τιμή είναι ένα βαρύ χρέος για μένα, είναι το χρέος να υπάρξει δικαιοσύνη και λευτεριά σε αυτό το νησί, να αποδοθεί η δικαιοσύνη, να δικαιωθεί η ιστορία».  Είπε ότι αυτή η μεγάλη τιμητική διάκριση, «δεν αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Ελλάδα, η οποία δεν διαχωρίζεται από την Κύπρο, δεν υπάρχει Ελλάδα και Κύπρος, υπάρχει Ελληνισμός, αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει οι προκάτοχοί μας».

Ο Δήμαρχος Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, ανακηρύσσοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, επίτιμο δημότη Μόρφου, είπε ότι «στο πρόσωπό σας κύριε Πρόεδρε, ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του ελληνικού έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιδιοτέλεια μέχρι τη μέρα της δικαίωσης και της λευτεριάς, μέχρι τη μέρα που θα ακουστεί να κτυπά γλυκόλαλη η καμπάνα σε κάθε εκκλησιά της κατεχόμενης γης μας που για 42 χρόνια παραμένουν βουβές και αλειτούργητες».

Επιδίδοντας το κλειδί της Μόρφου, στον πρώτο πολίτη της Ελλάδας, ο κ. Πίττας είπε «θα σας εμπιστευθούμε κύριε Πρόεδρε το κλειδί της κατεχόμενης πόλης μας, το κλειδί της καρδιάς μας, που είναι για μας ότι πολυτιμότερο έχουμε κρατήσει στα 42 χρόνια της πικρής προσφυγιάς».