Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πάνω από 15.000 επιστήμονες γράφουν «επιστολή στην ανθρωπότητα» για την εφιαλτική μας μοίρα



Πριν από 25 χρόνια, εκατοντάδες επιστήμονες είχαν υπογράψει ένα γράμμα στο ανθρώπινο είδος με το οποίο μας προειδοποιούσαν πως είχαμε βάλει τους εαυτούς μας σε πορεία καταστροφής.

«Προειδοποίηση στην ανθρωπότητα» το είχαν τιτλοφορήσει και γράφει κάπου: «Οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν σφοδρές και συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και σε βασικούς πόρους».

Αν δεν αλλάζαμε πορεία, έλεγαν ήδη από το 1992, τότε θα υπονομεύαμε καθοριστικά το μέλλον μας, αλλά και την πορεία των φυτών και των ζώων, και θα καταλήγαμε με ένα παγκόσμιο οικοσύστημα που δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κανενός είδους ζωή.

AP_147764840885

Το μέλλον ήρθε λοιπόν και ο ίδιος επιστημονικός φορέας χτυπά και πάλι, μόνο που πλέον έχει πολύ περισσότερες υπογραφές και ακόμα πιο ζοφερά μελλούμενα. Πλέον υπογράφουν 15.364 επιστήμονες από 184 χώρες και μας λένε πως ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός θα είναι σύντομα περισσότερος απ’ όσο μπορεί να αντέξει ο πλανήτης, κάνοντας τους λιγοστούς πια πόρους να σωθούν.

«Σύντομα θα είναι πολύ αργά να αλλάξουμε πορεία από την καταστροφική τροχιά μας και ο χρόνος σώνεται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, τόσο στις καθημερινές ζωές μας όσο και στους κυβερνώντες θεσμούς μας, ότι η Γη και όλη της η ζωή είναι το μόνο μας σπίτι».

AP_05121303824

Το μόνο θετικό που αναγνωρίζει η νέα τρομακτική επιστολή είναι πως η τρύπα του όζοντος έχει βελτιωθεί, αν και αυτό δεν είναι παρά υποσημείωση στα όποια εφιαλτικά προφητεύουν. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα των κλάδων τους, κάπου 300 εκατ. στρέμματα δάσους έχουν αποψιλωθεί στα 25 αυτά χρόνια, την ίδια ώρα που οι νεκρές ζώνες των ωκεανών, τα θαλάσσια σημεία που η μόλυνση είναι τόση δηλαδή που τίποτα δεν ζει εντός τους, έχουν αυξηθεί κατά 75%.

Μέσα σε όλα, το πόσιμο νερό έχει ελαχιστοποιηθεί και ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ όλοι οι άλλοι πληθυσμοί παρουσιάζουν μείωση. Ο αμερικανός περιβαλλοντολόγος και ακαδημαϊκός William Ripple, που συνυπογράφει την ανοιχτή επιστολή στην ανθρωπότητα, είπε στον «Independent» χωρίς περιστροφές: «Υπονομεύουμε το μέλλον μας».

AP_9803310953

Οι 15.000 ελπίζουν πως θα ακουστούν οι κραυγές αγωνίας τους και θα αλλάξουμε ρότα ως ανθρώπινο είδος…