Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

«Ώρα μηδέν» για το Brexit: Σήμερα στη Βουλή η συμφωνία Μέι - Βρυξελλών



Μετά το χθεσινό... αλισβερίσι επιστολών Ε.Ε. και Βρετανίας με διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν για το Brexit, το Λονδίνο καλείται σήμερα να δώσει τη «μητέρα των μαχών».

Στη Βουλή των Κοινοτήτων παίζονται όλα για όλα, με τους Βρετανούς βουλευτές να καλούνται να υποστηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση του Λονδίνου από την ευρωπαική οικογένεια. Ωστόσο, εκτός απροόπτου, αναμένεται ότι θα την απορρίψουν. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας, η συντηρητική πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί εντός τριών ημερών από την ήττα να παρουσιάσει το «Σχέδιο Β», την εναλλακτική λύση που προτείνει για τη χώρα. 

 

Στη δική της επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Τερέζα Μέι εξέφρασε χθες τους φόβους Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτικών ότι οι ρυθμίσεις του backstop - του εναλλακτικού σχεδίου για τα ιρλανδικά σύνορα - δεν έχουν εγγυήσεις.

Την ίδια ώρα, σε μήνυμά της προς τους Βρετανούς βουλευτές που δεν θέλουν να υποστηρίξουν την συμφωνία της για το Brexit, η Συντηρητική πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι, αν δεν επιτευχθεί το Brexit, θα είναι καταστροφικό για τη δημοκρατία. 

 

Αλλά και οι υπουργοί της προειδοποίησαν ότι, αν μπει στον «πάγο» η βούληση αυτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, μπορεί να υπάρξει άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Οι αντιστάσεις είναι τεράστιες όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο συντηρητικό κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού και των συμμάχων της από το βορειοιρλανδικό κόμμα «DUP».

Σύμφωνα με το BBC, αναμένεται διαρροή 114 βουλευτών. Η Τερέζα Μέι προσπαθεί βέβαια να πάρει με το μέρος της βουλευτές των Εργατικών κάνοντάς τους μικρές παραχωρήσεις. Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί ζητούν μεγαλύτερη σύνδεση με την ΕΕ από όσο μέχρι τώρα, αλλά προφανώς αυτό δεν φαίνεται να φθάνει για μια νίκη στη Βουλή. Αλλά και μέσα στο κόμμα της η Μέι δεν φαίνεται να έχει περισσότερη υποστήριξη. Το αίτημα των Συντηρητικών για χαλάρωση των αντιστάσεων από τις Βρυξέλλες σχετικά με τα ανοιχτά σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δεν εισακούεται. 

Για το λόγο αυτό, στη Βουλή των Κοινοτήτων το αδιέξοδο είναι απόλυτο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο Brexit, την πιο σημαντική αλλαγή εξωτερικής κι εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. 

 

Η συμφωνία της Μέι βάλλεται πανταχόθεν: Από τη μία πλευρά, οι θιασώτες της αποχώρησης θέλουν πιο σκληρό διαζύγιο, ενώ οι υποστηρικτές του Bremain -της παραμονής στην ΕΕ- πιέζουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Sunday Times», επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, αποκαλύπτει ότι οι «αντάρτες» σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Brexit.

Σημασία έχει και ο αριθμός των «ανταρτών» 

Περίπου 320 ψήφοι χρειάζονται για να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων. Η ψηφοφορία διεξάγεται με απλή πλειοψηφία. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έχει 315 βουλευτές. Κυβερνά με πλειοψηφία χάρη σε μια συμφωνία με τους 10 βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, αν η Βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία με διαφορά 30-40 ψήφων, η Τερέζα Μέι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ζητώντας από την Ε.Ε. νέες αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία των 585 σελίδων.

Αν όμως βρεθεί μπροστά σε παταγώδη ήττα, με τους βουλευτές που εναντιώνονται να ξεπερνούν τους 100 ή τους 150, τότε μπορεί η ψηφοφορία να είναι η πολιτική αποκαθήλωση της Τερέζα Μέι. Το τέλος αυτό έχει προβλεφθεί πολλές φορές και πάντοτε αποτρέπεται, αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει άλλη τροπή σε περίπτωση σημερινής συντριβής.

Πηγή κειμένου: 

protothema