Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι τελευταίες μαρτυρικές στιγμές του Κασόγκι στο προξενείο



Συνομιλίες, καβγάς, ουρλιαχτά, βασανιστήρια και άλλες τραγικές λεπτομέρειες από όσα τραγικά συνέβησαν στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δημοσιεύει σήμερα η Habertürk. Εκτός από τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι, η τουρκική ιστοσελίδα δημοσιεύει επίσης ονόματα του εκτελεστικού αποσπάσματος.

«Άσε μου το χέρι! Τι νομίζεις ότι κάνεις;», ακούγεται να λέει ο Κασόγκι στο πρώτο μέρος της ηχογράφησης από τη λεγόμενη «μονάδα Α», όπου λειτουργεί το τμήμα των θεωρήσεων. Ο έντονος καβγάς μεταξύ του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και τεσσάρων μελών του αποσπάσματος ακούγεται επί επτά λεπτά.   

Οι τέσσερις άνδρες μετέφεραν στη συνέχεια τον Κασόγκι στη «Μονάδα Β» του προξενείου, όπου επί τέσσερα λεπτά ακούγονται – εκτός από την έντονη στιχομυθία – ήχοι ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων.

Εκτός από τους τέσσερις αυτούς άνδρες, ακούγονται τρεις ακόμη – εκτός από τον Κασόγκι. Σύμφωνα με την Habertürk, ένας από αυτούς είναι ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας, ο οποίος συνόδευε συχνά τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στα ταξίδια του. Ο δεύτερος είναι ο γενικός πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι και αναμένεται η ταυτοποίηση και του τρίτου ατόμου.

«Προδότη! Θα το πληρώσεις!», ακούγεται να λέει ο Μουτρέμπ στο δεύτερο μέρος της ηχογράφησης, από τη «Μονάδα Β». Η ίδια φωνή ακούγεται ακόμη σε 19 τηλεφωνήματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν από το γραφείο του προξένου, στη «Μονάδα Γ». Τα τηλεφωνήματα, το πρώτο εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε 13 λεπτά αφότου ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο, είναι όλα μεταξύ του Μουτρέμπ και του Σαούντ αλ Καχτάνι, δεξί χέρι του πρίγκιπα.  

Μετά τα βασανιστήρια, τα οποία συνεχίστηκαν για 11 λεπτά, ακολουθεί «ησυχία» που διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι το εκτελεστικό απόσπασμα άρχισε να δημιουργεί παρεμβολές. Τρεις αξιωματούχοι ακούγονται εν συνεχεία να κατεβαίνουν γρήγορα τις σκάλες. Ο ένας κλειδώνει τη «Μονάδα Α» και ο άλλος διαγράφει τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας και απομακρύνει τους σκληρούς δίσκους.

Μία ακόμη φωνή ακούγεται να σπάει τη σιωπή αναγνωρίζοντας ότι είναι «ανατριχιαστικό να φοράς τα ρούχα του ανθρώπου σκότωσες πριν από 20 λεπτά». Προφανώς πρόκειται για τον 57χρονο Μουσταφά αλ Μονταΐνι, τον σωσία του Κασόγκι που κυκλοφόρησε με τα ρούχα και τα γυαλιά του θύματος σε πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό να αποπροσανατολίσει τις έρευνες.

Το μοναδικό πρόβλημα του Αλ Μονταΐνι ωστόσο ήταν τα παπούτσια του Κασόγκι, τα οποία του ήταν μικρά και γι’ αυτό αποφάσισε να φορέσει τα δικά του αθλητικά. Σύμφωνα με τη «Hürriyet», αυτά τα αθλητικά παπούτσια ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στην αποκάλυψη της δολοφονίας.

Όπως αναφέρει η «Habertürk», δεν υπάρχει κανένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη «Μονάδα Γ», όπου ο Κασόγκι τεμαχίστηκε. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι τοίχοι ήταν φρεσκοβαμμένοι και χημικά βρέθηκαν στο πάτωμα, καθώς και δακτυλικά αποτυπώματα του ιατροδικαστή, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης μίας άγριας δολοφονίας.