Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση στην Τουρκία για την πώληση των Patriot»



Οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση στην Τουρκία για την πώληση των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν αξιωματούχοι, αμερικανική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Άγκυρα, πραγματοποιεί συναντήσεις με αντίστοιχη αντιπροσωπεία που από ομολόγους τους της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρει το κρατικό trt.net.tr.

Κατά τις συναντήσεις η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση στην τουρκική πλευρά για την πώληση των συστημάτων Patriot.

Στις 19 Δεκεμβρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση των συστημάτων στην Τουρκία αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια (DSCA) που υπάγεται στο Πεντάγωνο είχε εκδώσει γραπτή δήλωση για την έγκριση της πώλησης του συστήματος στην Τουρκία.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει την πώληση 80 Βελτιωμένων Κατευθυνόμενων Πυραύλων (GEM-T) Patriot MIM-104E, 60 πυραύλων PAC-3 MSE και τον σχετικό εξοπλισμό για ένα εκτιμώμενο κόστος 3,5 δισ. δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια ενημέρωσε σήμερα το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 4 ραντάρ AN/MQP-65, 4 συστήματα ελέγχου εμπλοκής, 10 συγκροτήματα κεραιών, 20 εκτοξευτές M903, 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και εξοπλισμό επικοινωνίας, συσκευές δοκιμών, προγράμματα εμβέλειας και εξοπλισμό υποστήριξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση για την αποτίμηση της χρονιάς με απεσταλμένους εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών στην Άγκυρα είχε δηλώσει τα εξής:

«Σχεδόν πριν από ενάμιση χρόνο είχαμε ενημερώσει τις ΗΠΑ με επιστολή ότι θέλουμε να αγοράσουμε τα Patriot. Άλλωστε η έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών αφορούσε αυτό το αίτημα. Μπορούμε να αγοράσουμε Patriot αλλά δεν θα ακυρώσουμε τα S-400 που αγοράσαμε».

Οι ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό ζητούν από την Τουρκία να ακυρώσει την εξαγορά των S-400. Ωστόσο η Τουρκία διαφωνεί να αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγορά των Patriot η ακύρωση των S-400.

Σημαντικό για την τουρκική κυβέρνηση εκτός από την τιμή του αντιπυραυλικού συστήματος είναι και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ να προσφέρουν πιο ελκυστικές προσφορές στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.