Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Οι επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας θέτουν σε κίνδυνο τις προμήθειες πετρελαίου»



Την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Φυσικών Πηγών της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν αλ-Φαλίχ δήλωσε ότι δύο πετρελαϊκοί σταθμό δέχθηκαν επιθέσεις από drones.

Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δεν επηρεάστηκε από τις πρόσφατες επιθέσεις σε αντλιοστάσια, ωστόσο, εμπόδισαν την ασφάλεια προμήθειας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ, πριν την κοινή υπουργική σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μελών και μη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

Κατά την έναρξη της συνόδου στη Τζέντα, ο Χαλίντ αλ Φαλίχ κάλεσε τις συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας να καταδικάσουν τις επιθέσεις.

Επιπλέον, ο υπουργός μοιράστηκε τις εκτιμήσεις του για την αγορά πετρελαίου χαρακτηρίζοντάς τη «θολή» ως συνέπεια του εμπορικού πολέμου Κίνας και ΗΠΑ.

«Πώς θα χαρακτήριζα τις προοπτικές της αγοράς; Για να είμαι ειλικρινής η εικόνα είναι θολή.  Τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι υγιή, με τις ΗΠΑ να οδηγούν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η απόδοση της κινεζικής οικονομίας ενισχύεται. Ωστόσο, η αυξανόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ίδιων των ηγετικών οικονομικών δυνάμεων ρίχνει τη σκιά της στις παγκόσμιες προβλέψεις» δήλωσε.

Σημείωσε ακόμα ότι κανείς δεν ήθελε νέα αύξηση των αποθεμάτων, έτσι όλοι είναι πολύ προσεκτικοί.

«Είναι κρίσιμο να μην λάβουμε βεβιασμένες αποφάσεις, δεδομένων των αντικρουόμενων πληροφοριών, την πολυπλοκότητα και την εν εξελίξει κατάσταση» υπογράμμισε.