Ο 22χρονος Γάλλος Ρομάν Πελά ξεκίνησε από τη Λυών της Γαλλίας και με «πυξίδα» το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο κινείται ανατολικά, κουβαλώντας στις αποσκευές του ένα πολυσέλιδο δερματόδετο σημειωματάριο, όπου καλεί όσους συναντά στο μακρύ ταξίδι του να καταγράψουν τις σκέψεις τους για την ειρήνη. Ταξιδεύει με τα πόδια -ενίοτε κάνει και ωτοστόπ- αναζητώντας στο διάβα του ανθρώπους που θα μοιραστούν μαζί του τις σκέψεις τους για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων: πώς ο κόσμος αυτός στον οποίο ζούμε θα μπορέσει να αποτινάξει από πάνω του τον μανδύα των συγκρούσεων και του πολέμου και να ζήσει ειρηνικά.
«Θα είναι ένα συλλεκτικό βιβλίο. Ζητώ από όσους συναντώ στον δρόμο μου να απαντήσουν στην ερώτηση 'πώς μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων'. Στόχος μου είναι να συναντήσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από όλες τις εθνικότητες και όλες τις κοινωνικές τάξεις για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα σύμβολο για την ειρήνη. Αυτό σημαίνει πως από τις απαντήσεις που θα δώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσε να δημιουργηθεί η αφετηρία για έναν διαπολιτισμικό διάλογο· όλο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ωραία εικόνα συνεύρεσης ανθρώπων και πολιτισμών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός Γάλλος, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ρομάν ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από περίπου έναν μήνα, από τη Γαλλία. Από εκεί πήγε στη Γερμανία -επισκέφθηκε την Καρλσρούη, τη Στουτγάρδη και το Μόναχο, όπου συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον δήμαρχο- μετά στην Αυστρία (Σάλτσμπουργκ και Βιέννη) και συνέχισε στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπου εκτός της Θεσσαλονίκης έχει ήδη επισκεφθεί τα Μετέωρα και τη Θάσο.
Σε όλο το ταξίδι του συναντά ανθρώπους που, όπως λέει, τον καλοδέχονται και συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην προώθηση της ιδέας του. «Όλοι με υποδέχονται με ζεστασιά. Έχω ήδη συναντήσει ανθρώπους που με βοηθάνε, όπως η Δήμητρα (σ.σ. η δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη Δήμητρα Μακρή), για να μπορέσω να ολοκληρώσω το ταξίδι μου και να δώσω 'σάρκα και οστά' στο όνειρό μου» εξηγεί.
Ταξιδεύει, όπως λέει, χωρίς χρήματα καθώς αυτό του δίνει τη δυνατότητα να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. «Σε διαφορετική περίπτωση, πηγαίνεις απλώς σ' ένα ξενοδοχείο και χάνεις όλη αυτή την επαφή με τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να μιλάνε μεταξύ τους. Όλη η διαδικασία της οποιαδήποτε συναλλαγής γίνεται μηχανικά. Ο τρόπος που επέλεξα μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζω καλύτερα τους ανθρώπους και να μαθαίνω για την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους» σημειώνει.
Όσο για τον επόμενο προορισμό του; «Ξεκίνησα το ταξίδι μου χωρίς να βάλω συγκεκριμένο χρονικό στόχο. Το πόσες χώρες θα επισκεφθώ συνολικά εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, όπως εάν η κατάσταση στην περιοχή είναι κατάλληλη -υπάρχουν κάποιες χώρες όπου η πολιτική κατάσταση είναι τεταμένη ή όπου υπάρχουν συγκρούσεις π.χ.- ή αν βρω ανθρώπους στον δρόμο μου που θα συνεχίσουν να με βοηθάνε να πάω παρακάτω. Επόμενος σταθμός μου, πάντως, θα είναι η Τουρκία» απαντά.
Κι επειδή τα Χριστούγεννα θα τον βρουν στον ...δρόμο, μακριά από το σπίτι και την οικογένειά του, σκέφτεται να τα περάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί άνθρωποι τον έχουν περιβάλει με αγάπη.