Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μεγάλη πολιτική νίκη για τον Τραμπ



Τη μεγαλύτερη πολιτική νίκη κατά της διάρκεια της προεδρίας του χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ ανακοινώνοντας ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ έδειξε πως δεν υπήρξε συνωμοσία με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για παρακώλυση Δικαιοσύνης. 

Εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να διώξουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο θα πρέπει να περιμένουν πια τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020. Η σκιά που έπεφτε βαριά πάνω από την προεδρία του επί 22 μήνες έχει πια φύγει και ο ίδιος έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Η χθεσινή ημέρα ήταν αναμφίβολοα η καλύτερη για τον Αμερικανό πρόεδρο από εκείνη της ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο 2017. 

Τα δύο σκέλη της έρευνας

Η έρευνα Μάλερ είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφούσε το ερώτημα κατά πόσον η ομάδα, που ανέλαβε την προεκλογική του καμπάνια συνωμότησε ή συντόνισε τη δράση της με οποιονδήποτε τρόπο με τους Ρώσους. Εδώ η αθώωση ήταν 100%, όπως έπευσε να επισημάνει και ο ίδιος στο Twitter. 

Παρόλα αυτά ο  Μάλερ αναφέρει ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με την παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα κάνει λόγο για πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ. 

To δεύτερο ερώτημα ήταν κατά πόσο υπήρξε παρακώλυση της Δικαιοσύνης. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο θολά. Ο Μάλερ γράφει στο πόρισμά του. «Αν και η έρευνα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε αδίκημα, δεν τον απαλλάσσει».  Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, έκρινε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ώστε να προχωρήσει το θέμα. 

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν πάντως πως πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε μόνο μία περίληψή της, η οποία ενδεχομένως να μην είναι τόσο αντικειμενική, όπως τονίζουν. «Δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής» σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Θυμίζουν δε ότι βρίσκονται και άλλες έρευνες σε εξέλιξη.