Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λιβύη: Ο ΟΗΕ μετέφερε 325 κρατούμενους πρόσφυγες έξω από την Τρίπολη



Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετέφερε σήμερα 325 πρόσφυγες από το κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών Κασρ Μπεν Γκασίρ στην νότια Τρίπολη, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας και της κλιμακούμενης βίας κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης στην Αζάουα, στη βορειοδυτική Λιβύη, όπου αντιμετωπίζουν «μικρότερο κίνδυνο».

Μετά από αυτή την τελευταία μεταφορά, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρθηκαν από κέντρα κράτησης εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσων ανήλθε σε 825, σε τέσσερις επιχειρήσεις που έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η UNHCR ζήτησε την απελευθέρωση των εναπομείναντων 3.000 προσφύγων που τελούν υπό κράτηση.

Νωρίτερα σήμερα, οι λιβυκές αρχές της άνοιξαν τις πύλες ενός κέντρου κράτησης παράτυπων μεταναστών στην Τρίπολη, όμως οι τρομαγμένοι Σομαλοί και άλλοι Αφρικανοί αποφάσισαν να μείνουν εκεί που βρίσκονται, καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Περισσότεροι από 3.600 κρατούμενοι μετανάστες έχουν παγιδευτεί στην Τρίπολη αφότου ξεκίνησε η προέλαση των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, για να καταλάβουν την πρωτεύουσα.