Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κολομβία: Χιλιάδες δάσκαλοι απεργούν για τη δημόσια παιδεία



Περίπου 300.000 κολομβιανοί δάσκαλοι κατέβηκαν χθες Τρίτη σε 48ωρη απεργία, διεκδικώντας καλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, κάτι που σήμανε ότι 8 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν μαθήματα, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

 

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταγγέλλουν ότι το τετραετές Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της δεξιάς κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε αφήνει τα σχολεία χωρίς πόρους.

«Η κατάσταση της δημόσιας παιδείας είναι κρίσιμη», τόνισε η εθνική συνομοσπονδία συνδικάτων των εκπαιδευτικών FECODE μέσω Twitter. Ορισμένα σχολεία, εξήγησε, «δεν έχουν ούτε δασκάλους, ούτε μεταφορές, ούτε τρόφιμα, ούτε καν ηλεκτροδότηση».

«Δεν υπάρχουν πόροι και το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο τα καταδικάζει να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια με αυτές τις ελλείψεις», συμπλήρωσε.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν επίσης καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και να αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες να προάγονται.

Επιπλέον, οι απεργοί διαμαρτύρονται για τους φόνους ηγετών κοινοτήτων, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν δάσκαλοι. Εκατοντάδες ακτιβιστές έχουν δολοφονηθεί αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση πρώην ανταρτών FARC το 2016.

Το πρόγραμμα της κινητοποίησης προβλέπει συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα σήμερα Τετάρτη.

Η υπουργός Παιδείας της Κολομβίας Μαρία Βικτόρια Ανγκούλο αντέτεινε από την δική της πλευρά σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό RCN ότι έχει συναντηθεί με αντιπροσωπείες των δασκάλων 37 φορές και ότι πολλά από τα αιτήματά τους ήδη ικανοποιούνται.