Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

“Κίτρινα γιλέκα”: Ξύλο και δακρυγόνα στους δρόμους του Παρισιού



Μυρίζει μπαρούτι το Παρίσι, όπου τα “κίτρινα γιλέκα” κάνουν αυτή την ώρα νέα συγκέντρωση. Στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 60 προσαγωγές, όπως ανακοίνωσε. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ζοανά Πριμβέρ, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV, χαρακτήρισε την κινητοποίηση “μικρότερη σε μέγεθος” και πρόσθεσε ότι “η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή”.

Οι ηγέτες του κινήματος “κίτρινα γιλέκα” δήλωσαν ότι επιστρέφουν στους δρόμους για την “Πέμπτη Πράξη” των κινητοποιήσεών τους, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα, ενώ κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε επεισοδίων ξεσπάσουν.

Για σήμερα ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων: 8.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης και 14 θωρακισμένα οχήματα θα έχουν αναπτυχθεί στην γαλλική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα έρευνες θα γίνονται εντατικά, κυρίως στους δρόμους, στους σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που οδηγούν στο Παρίσι.

Η πρόσβαση σε περιοχές στις οποίες βρίσκονται σημαντικοί θεσμοί, όπως το Μέγαρο των Ηλυσίων ή η Εθνοσυνέλευση, θα ελέγχεται. Επίσης τα καταστήματα στο Παρίσι του ομίλου Kering (Gucci, Saint Laurent, Boucheron) θα παραμείνουν κλειστά, αλλά μεγάλα καταστήματα όπως αυτά του ομίλου Galeries Lafayette θα είναι ανοιχτά.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

“Στοίχημα” η συμμετοχή στον “5ο γύρο” των διαδηλώσεων
Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα “κίτρινα γιλέκα” ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.