Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

«Κανένα ψυχολογικό τεστ δεν θα έδειχνε κάτι για τον 35χρονο»


Για το προφίλ του 35χρονου, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία δύο γυναικών, της 38χρονης Marry Rose και της 28χρονης Arian, αλλά και των κατά συρροή δολοφόνων, μίλησαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» οι Δήμητρα Τσίτση, Ανδρέας Χρίστου και Σίμος Κυριακίδης. 
 
 
Ο κ. Κυριακίδης, ψυχίατρος, ανέφερε ότι στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και γενικότερα των ατόμων με εγκληματική συμπεριφορά, ακόμα και εάν γινόταν έλεγχος της ψυχολογικής του κατάστασης, δεν θα ανακάλυπταν κάτι. 
 
Η ψυχοπαθολογία των ατόμων αυτών, ανέφερε, δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί εκ των προτέρων, συνήθως διαγιγνώσκεται αφότου έχουν διαπράξει το έγκλημα. 
 
Μπορεί να υπάρχουν υποψίες, σημείωσε, ωστόσο όχι αποδείξεις. 
 
Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης θα εξέπληξε και τους συναδέλφους του 35χρονου, ανέφερε. 
 
Το γεγονός ότι ο 35χρονος αναρτούσε συνεχώς φωτογραφίες από το μεταλλείο του Μιτσερού, είπε, μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα για τον τρόπο που σκέφτεται, ωστόσο άβυσσος είναι η ψυχή του ανθρώπου, σημείωσε χαρακτηριστικά. 
 
Στη δική της τοποθέτηση, η Εγκληματολόγος-Κοινωνιολόγος Δήμητρα Τσίτση ανέφερε ότι τα θύματα ενός κατά συρροή δολοφόνου, δεν είναι απαραίτητα απομονωμένα, καθώς αυτό εναπόκειται στον θύτη. 
 
Συνήθως, σημείωσε, κίνητρό τους είναι η προσωπική ευχαρίστηση, ενώ σκοτώνουν πολλά θύματα, όχι όμως την ίδια στιγμή. 
 
Οι κατά συρροή δολοφόνοι χωρίζονται σε ψυχωτικούς, που δεν έχουν ηθική συνείδηση, και σε ψυχοπαθείς, που έχουν απόλυτη γνώση ηθικών κανόνων, χωρίς όμως να τους ενδιαφέρει αν αυτό που κάνουν είναι λάθος. 
 
Υπάρχει η θεωρία, μάλιστα, ότι πολλοί δολοφόνοι είχαν δεχθεί στο παρελθόν κακοποίηση, ενώ το μίσος τους εναντίον των γυναικών, πηγάζει από το μίσος τους για τη μητέρα τους. 
 
Ο Ποινικολόγος Ανδρέας Χρίστου, όσον αφορά την υπεράσπιση ενός κατά συρροή δολοφόνου, σημείωσε πως όλοι τη δικαιούνται. 
 
Πολλές φορές, ωστόσο, δικηγόροι δεν αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις λόγω ηθικών φραγμών. 
 
Από εκεί και πέρα, είπε, ένα προμελετημένο έγκλημα δεν χρήζει μετριασμού πηγής, με βάση τον ποινικό κώδικα. 
 
Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να «στήνονται» λαϊκά δικαστήρια.
 
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει την υπεράσπιση του 35χρονου.