Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν εμπορικές συμφωνίες με Ε.Ε., Βρετανία και Ιαπωνία



Τρεις μεγάλες ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, που επιμένουν πάντως στην προσπάθειά τους να αναμορφώσουν τις εμπορικές πρακτικές δεκαετιών και να προωθήσουν το δόγμα της κυβέρνησης Τραμπ «Η Αμερική Πρώτα».

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αρχίσει συνομιλίες με την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο ξεκάθαρισε ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες προετοιμασιών έως ότου αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. 

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας. Στόχος της είναι να συγκροτήσει μέτωπο με άλλες μεγάλες οικονομίες και να αποκρούσει τις κατηγορίες για μονομερείς ενέργειες, οικονομικό εθνικισμό και απομονωτισμό στη διεθνή σκηνή.

Παράλληλα θέλει να διασφαλίσει όρους, που θα βρουν ευήκοα ώτα στο εσωτερικό ακροατήριο των ψηφοφόρων του Τραμπ. Η υπόσχεση να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας «από ξένους εισβολείς» και «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» είχε κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του. 

«Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις, διαπραγματευόμενοι εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε., τη Βρετανία και την Ιαπωνία» έγραψε ο Λάιτχαϊζερ σε επιστολή του στο Κογκρέσο, προσθέτοντας ότι «είμαστε αφοσιωμένοι οι διαπραγματεύεσεις αυτές να καταλήξουν σε απτά αποτελέσματα για τους Αμερικανούς εργαζομένους, αγρότες και επιχειρήσεις».

Διευκρίνισε δε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία μπορούν να αρχίσουν μόνο μετά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., τον Μάρτιο του 2019.