Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Έρευνα για το πώς τα Boeing 737 Max πήραν άδεια να πετάξουν



Εντολή να ανοίξει έρευνα για το πώς το 737 Max της Boeing έλαβε άδεια να πετάξει έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Η απόφαση έρχεται ύστερα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα το τελευταίο πεντάμηνο και εν μέσω σχολίων ειδικών ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» στις δύο τραγωδίες.

H υπουργός Μεταφορών, Ιλέιν Τσάο, κάλεσε τον γενικό επιθεωρητή των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει έλεγχο για τη διαδικασία πιστοποίησης του συγκεκριμένου μοντέλου της Boeing. Ήδη οι ερευνητές εστιάζουν στο σύστημα ελέγχου πτήσης, για το οποίο η Boeing ετοιμάζει αναβάθμιση του λογισμικού. 

Σύμφωνα με το Reuters το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παράλληλα ανοίξει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την εποπτεία των αεροσκαφών της Boeing από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), ενώ στην Ευρώπη ο EASA και στον Καναδά η αντίστοιχη αρχή έχουν επίσης δεσμευθεί να εξετάσουν ενδελεχώς την υπόθεση, τονίζοντας πως δεν επιτρέψουν στο αεροσκάφος να ξαναπετάξει πριν δοθούν αποδεκτές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. 

H ίδια η Boeing, εν τω μεταξύ, φέρεται να έχει ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες πως αναμένει το νέο λογισμικό για το 737 Max να είναι έτοιμο έως τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, που περιήλθαν στην κατοχή του BBC, το αναβαθμισμένο λογισμικό περιορίζει τη χρήση του αμφιλεγόμενου συστήματος ελέγχου πτήσεις MCAS.