Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ινδία: Φρικτές αποκαλύψεις για τη δολοφονία 8χρονης - Την κρατούσαν αιχμάλωτη σε ναό και την κακοποιούσαν



Ενώπιον δικαστηρίου εμφανίστηκαν σήμερα οι οκτώ άνδρες που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στον βιασμό και τον φόνο μιας 8χρονης μουσουλμάνας από το κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας.

Η υπόθεση που είχε προκαλέσει οργή της ινδικής κοινωνίας και επικρίσεις εναντίον του κυβερνώντος κόμματος. Ο αποτροπιασμός για το φρικτό έγκλημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες και η οργή γιγαντώθηκε εξαιτίας της στήριξης που επέδειξαν αρχικά προς τους κατηγορούμενους υπουργοί από το κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, το Μπαρατίγια Τζανάτα.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν και σε ένα άλλο περιστατικό με βιασμό, στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται και ένας βουλευτής του ίδιου κόμματος στο πολυπληθέστερο, φτωχό κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, το οποίο μαστίζεται από την εγκληματικότητα.

Περισσότερες πορείες με τους διαδηλωτές να ζητούν να ληφθούν μέτρα κατά των βιαστών και κατά της βίας εναντίον των γυναικών αναμένονται σήμερα στην πρωτεύουσα και στην Αχμενταμπάντ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Γκουτζαράτ, απ' όπου κατάγεται ο Μόντι.

Το κορίτσι που προερχόταν από μια νομαδική κοινότητα, η οποία διαβιώνει στα δάση του Κασμίρ, ναρκώθηκε, κρατήθηκε αιχμάλωτο σε έναν ινδουιστικό ναό και κακοποιούνταν σεξουαλικά επί μια εβδομάδα προτού στραγγαλιστεί και δεχθεί χτυπήματα με μια πέτρα τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απαγωγή, ο βιασμός και ο φόνος του κοριτσιού ήταν μέρος ενός σχεδίου απομάκρυνσης των νομάδων από την περιοχή Κάτουα στο Τζαμού, το κυρίως ινδουιστικό αυτό τμήμα του μοναδικού κρατιδίου της Ινδίας όπου υπερτερούν πληθυσμιακά οι μουσουλμάνοι.

Ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας, ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, ο Σαντζί Ραμ, φρόντιζε τον ναό όπου κρατούνταν το κορίτσι, ενώ δύο από τους οκτώ που δικάζονται είναι αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν για να καθυστερήσουν την έρευνα.

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής όρισε νέα ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης την 28η Απριλίου.

Πριν από τη δίκη, η δικηγόρος η οποία εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, είπε ότι απείλησαν να την βιάσουν και να την σκοτώσουν επειδή ανέλαβε την υπόθεση και ζήτησε τη διεξαγωγή της δίκης εκτός του Τζαμού και Κασμίρ.

"Με απείλησαν χθες ότι 'δεν θα με συγχωρέσουν'. Θα ενημερώσω το Ανώτατο Δικαστήριο ότι κινδυνεύω", είπε η δικηγόρος Ντιπίκα Σιχ Ραουάτ, η οποία έχει δώσει αγώνα για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας από τον Ιανουάριο που βρέθηκε το πτώμα του κοριτσιού.

Οι Ινδοί αντέδρασαν μαζικά μόνο όταν κατατέθηκε το κατηγορητήριο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο περιλαμβάνει φρικιαστικές λεπτομέρειες.

Δύο υπουργοί του κόμματος του Μόντι, το οποίο μοιράζεται την εξουσία στο Τζαμού και Κασμίρ, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση όταν δέχτηκαν επίθεση γιατί συμμετείχαν σε πορεία υποστήριξης των κατηγορούμενων.

Περισσότερα περιστατικά βιασμών με θύματα παιδιά, περιλαμβανομένου ενός στη Σουράτ του Γκουτζαράτ, καταγγέλθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την Παρασκευή, ο Μόντι διαβεβαίωσε τη χώρα ότι οι ένοχοι δεν θα προστατευθούν, αλλά δέχτηκε κριτική επειδή δεν έκανε νωρίτερα δηλώσεις. Προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, ο Μόντι έλαβε επιστολή από 50 πρώην δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι κατηγορούν την πολιτική ηγεσία της χώρας για ολιγωρία.

Οι ακτιβιστές κατηγορούν τις αρχές ότι δεν προστατεύουν τις γυναίκες αλλά και για ολιγωρία στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ερευνών και τη σύλληψη των ενόχων.

Περίπου 40.000 υποθέσεις βιασμού καταγράφηκαν στην Ινδία το 2016, αυξημένες σε σύγκριση με τις 25.000 του 2012, καταδεικνύουν τα κυβερνητικά στοιχεία.